Quantcast
ΕΚΤ: Συνεδριάζει σήμερα για τα επιτόκια - Οι εκτιμήσεις για τον χρόνο μείωσής τους - enikonomia.gr
share

ΕΚΤ: Συνεδριάζει σήμερα για τα επιτόκια – Οι εκτιμήσεις για τον χρόνο μείωσής τους

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ για το θέμα των επιτοκίων. Η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της, αν και αυτά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, όπως αναφέρει το Reuters.com. Πάντως οι αγορές εκτιμούν πως θα μειωθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ κατά 130 μονάδες βάσης το 2024 και η πρώτη κίνηση περί “ψαλιδίσματος” θα γίνει είτε τον Απρίλιο είτε τον Ιούνιο.

Τι λένε οι οικονομολόγοι

Στη σημερινή συνεδρίαση για το θέμα των επιτοκίων αναφέρονται και οικονομολόγοι, σύμφωνα με το www.cnbc.com.

Είναι απίθανο στη συνεδρίαση της Πέμπτης της ΕΚΤ να ανακοινωθούν κάποιες αλλαγές περί νομισματικής πολιτικής ή να δοθούν σημαντικά μηνύματα πολιτικής που ενδεχομένως δημιουργήσουν προβληματισμό για το επόμενο έτος, είπαν την Τρίτη οι οικονομολόγοι της Société Générale. Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Δεκεμβρίου- που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η Τράπεζα είναι πολύ απίθανο να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια της, ωστόσο οποιαδήποτε συζήτηση για χαλάρωση περί επιτοκίων θεωρείται πρόωρη. Τα πρακτικά υποδηλώνουν ένα status quo τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, συμπλήρωσαν.

Αναμένουμε η ΕΚΤ να πει σήμερα πως η Τράπεζα είναι πιο κοντά στην έναρξη του κύκλου εξομάλυνσής περί επιτοκίων, είπαν από την πλευρά τους οι οικονομολόγοι της BNP Paribas. Αλλά αυτό δεν θα σηματοδοτήσει μια επικείμενη μείωση των επιτοκίων αλλά ούτε και θα κηρύξει τη νίκη στη μάχη του πληθωρισμού, συμπλήρωσαν.

Εμείς ζητούμε να γίνει περικοπή των επιτοκίων τον Απρίλιο αλλά όχι με σιγουριά, επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομολόγος στην UBS στην Ευρώπη ,Ράινχαρντ Κλουζ. Ενώ αρχικά εμείς περιμέναμε ότι  αυτό θα γινόταν  τον Ιούνιο συμπλήρωσε

Ωστόσο οι οικονομολόγοι στο Berenberg δεν τάσσονται υπέρ στο να μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια της 25 μονάδες  τον Απρίλιο και σχεδόν 150 μονάδες  το 2024.

 


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.