Quantcast
Επιταχύνεται η πτώση του ευρώ και των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης - enikonomia.gr
share

Επιταχύνεται η πτώση του ευρώ και των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης

δημοσιεύτηκε:

 

Η πτώση του ευρώ επιταχύνθηκε, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν σε νέα χαμηλά επίπεδα, καθώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ επηρεάζει τις αγορές της περιοχής.

Το ευρώ υποχωρεί 1,3% στα 1,0711 δολάρια, που είναι η χαμηλότερη ισοτιμία 12 ετών, ενώ χάνει πάνω από 1% έναντι της στερλίνας και του γεν και σημειώνει χαμηλό 7ετίας σε σχέση με το βρετανικό νόμισμα. 

Ενώ η ΕΚΤ έχει αρχίσει το πρόγραμμα QE , η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) οδεύει προς την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της, ενισχύοντας το δολάριο. Αυτό σημαίνει ότι η πτωτική τάση του ευρώ αναμένεται να συνεχισθεί. 

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα της αύξησης της ζήτησης από την ΕΚΤ, η οποία ωθεί πρς τα πάνω τις τιμές τους. Για τα 10ετή γερμανικά ομόλογα, η απόδοση κατρακύλησε σε μόλις 0,23%, που είναι η χαμηλότερη όλων των εποχών. Όλοι οι γερμανικοί τίτλοι με διάρκειες έως 8 έτη έχουν πλέον αρνητικές αποδόσεις, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδυτές στην πραγματικότητα πληρώσουν για να κρατάνε τους τίτλους αυτούς. Στην Ισπανία και την Ιταλία, οι αποδόσεις έπεσαν σε μόλις 1,17% και 1,22%, αντίστοιχα, που είναι νέα ιστορικά ρεκόρ.

Ο Ευρωπαικός Μηχανισμός Σταθερότητας διέθεσε σήμερα 2ετή ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ με αρνητική απόδοση -0,07%. 

Η νέα αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για τους όρους του νέου πακέτου διάσωσης ώθησαν επίσης μερικούς επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, σημείωναν αναλυτές. 

 

 

Πηγή: Wall Street Journal

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.