Quantcast
ESM: Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για τα μνημονιακά δάνεια - enikonomia.gr
share

ESM: Τι εξετάζει το ΥΠΟΙΚ για τα μνημονιακά δάνεια

δημοσιεύτηκε:

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες  αίτημα στον ESM για πρόωρη εξόφληση δόσεων δανείων  ύψους έως και 5,3 δισ. ευρώ που λήγουν το 2026 και 2027. Αυτά είναι από τα πιο ακριβά διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου. Σημειώνεται δε πως ο στόχος του υπουργείου είναι να ενισχυθεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους αλλά και η εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας μας.

Πώς θα γίνει η  αποπληρωμή των δανείων

Τα δάνεια αυτά αναμένεται να αποπληρωθούν από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων των σχεδόν 35 δισ. ευρώ, όπως αυτό έγινε και με τις δύο προηγούμενες πρόωρες αποπληρωμές. Ωστόσο ο ΟΔΔΗΧ φαίνεται πως επεξεργάζεται και ένα δεύτερο σενάριο  αναφορικά με το θέμα αυτό αλλά αυτό είναι λιγότερο επικρατέστερο. Σύμφωνα με αυτό, η εξαγορά περιορίζεται στα δάνεια ύψους 2,645 δισ. ευρώ του 2026 με επαναχάραξη του σχεδιασμού ανάλογα με τις μακροοικονομικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Υπενθυμίζεται πως η χώρα μας επέστρεψε την  Άνοιξη του 2022 το ποσό των 2,645 δισ. ευρώ στους εταίρους της, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα μηδενίστηκαν και οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ .Δηλαδή η Ελλάδα κατέβαλλε το ποσό των  1,86 δισ. ευρώ, ενώ αυτό κανονικά έπρεπε να πληρωθεί στις αρχές του 2024. Τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την Ευρωζώνη που  διαμορφώνονται στα  52,9 δισ. ευρώ, έχουν διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως το 2040 και επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5% και  είναι ακριβά. Και αυτό επειδή το Euribor 3μηνου είναι 3,94%.

Η  εξυπηρέτηση των δανείων του EFSF

Η εξυπηρέτηση των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ύψους 141,8 δισ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056 άρχισε από φέτος, ενώ από το 2034 θα προστεθούν επιπλέον 86 δισ. ευρώ από τον ESM έως το 2060.

Επανεκδόσεις τίτλων

Η χώρα μας συνεχίζει τις επανεκδόσεις τίτλων του ελληνικού δημοσίου και στις 20 Μαρτίου θα αντλήσει μικρά ποσά  από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Σημειώνεται δε πως η Ελλάδα έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 4 δισ. ευρώ  από τα σχεδόν 10 δισ. ευρώ για τον φετινό δανεισμό.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η μεγαλύτερη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αναμένεται να γίνει μετά την αξιολόγηση της χώρας που θα γίνει στις 8 Μαρτίου  από τον καναδικό οίκο DBRS και στις 15 Μαρτίου από την Moody’s.

Πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει εάν η Moody’s θα αναβαθμίσει  την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας καθώς είναι ο μοναδικός οίκος που εξακολουθεί να τοποθετεί την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (στην κατηγορία Ba1).

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.