Quantcast
Έξοδος στις αγορές: Άνω των 20,5 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο - enikonomia.gr
share

Έξοδος στις αγορές: Άνω των 20,5 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

δημοσιεύτηκε:

Υπερέβησαν τα 20,5 δισ. ευρώ οι προσφορές των επενδυτών για το νέο 10ετές ομόλογο. Ωστόσο την ίδια στιγμή επισημαίνεται πως ο αρχικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν να αντλήσει από την αγορά ποσά μεταξύ των 2,5 με 3 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως οι Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Societe Generale  έχουν αναλάβει να τρέξουν την  έκδοση του ομολόγου .Πάντως ο ΟΔΔΗΧ υπολογίζει ότι το Midswap θα είναι +170 μ.β έναντι Midswap +175 μονάδες βάσης που προβλέπονταν, όταν άνοιξε το βιβλίο των προσφορών. Παράλληλα επισημαίνεται πως το τελικό επιτόκιο (κουπόνι) του νέου 10ετούς ομολόγου  αναμένεται να διαμορφωθεί  κοντά  στο 4,4%.  Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο με το επιτόκιο (1,75%) που είχε διαμορφωθεί στις 22 Φεβρουαρίου 2022 σε αντίστοιχη δημοπρασία

Τι σηματοδοτεί η έκδοση του ομολόγου για το Δημόσιο

Αφού οριστικοποιηθεί το τελικό ποσό που θα αντλήσει από τις αγορές το Δημόσιο με την σημερινή έκδοση του ομολόγου, θα έχει καλύψει περίπου το 40% του δανειακού προγράμματος για το 2023.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΔΔΗΧ  είχε προσδιορίσει στο τέλος Δεκεμβρίου το ύψος του δανειακού προγράμματος για το 2023 στα 7 δισ. ευρώ έναντι 8,3 δισ. ευρώ που άντλησε το Δημόσιο πέρυσι από τις αγορές.

Ωστόσο, είναι επαρκές το μειωμένο ποσό για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου για το 2023.

Εκτός από τις εκδόσεις ομολόγων, το ελληνικό Δημόσιο αναμένει να εισπράξει φέτος περίπου 4,2 δισ. ευρώ από το RRF, επιπροσθέτως στα Ταμεία του Δημοσίου προβλέπεται να εισρεύσουν  επιπλέον 2 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ το Δημόσιο  εκτιμάται ότι να αντλήσει φέτος από τις καταθέσεις του στις τράπεζες  επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ.

Επίσης ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει φέτος πως θα  κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά το Δημόσιο θα χρειαστεί μόνο 7,2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν και θα πρέπει να καταβάλει  επιπλέον 4,7 δισ. ευρώ σε τόκους για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους. Τέλος, επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα απαιτηθεί για την μείωση του αποθέματος των Εντόκων Γραμματίων.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν αυτών το Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΔΔΗΧ, διαθέτει ένα αποθεματικό το οποίο στο τέλος του 2022 έφθανε τα 30,6 δισ. ευρώ από τα 37,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022.

Γιατί επέλεξε τώρα ο ΟΔΔΗΧ να προχωρήσει στην πρώτη έκδοση του νέου 10 ετούς ομολόγου του 2023

Ο ΟΔΔΗΧ  αποφάσισε σήμερα να προχωρήσει στην πρώτη έκδοση του 10 ετούς ομολόγου του 2023 καθώς οι περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης έχουν ήδη βγει και τις επόμενες ημέρες αναμένονται περαιτέρω μεγάλες εκδόσεις από τις χώρες της  Ε.Ε όπως  από την Ισπανία και τη Γερμανία κλπ

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.