Quantcast
Έξοδος στις αγορές: Υψηλή ζήτηση για το ελληνικό 10ετές ομόλογο - enikonomia.gr
share

Έξοδος στις αγορές: Υψηλή ζήτηση για το ελληνικό 10ετές ομόλογο

δημοσιεύτηκε:

Υψηλή ζήτηση εκδηλώνεται για την επανέκδοση του ελληνικού 10 ετούς ομολόγου. Συγκεκριμένα, οι προσφορές των επενδυτών για το ομόλογο ξεπέρασαν τα 19,5 δισ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε στη μείωση της καθοδήγησης στο 0,95% (mid swap συν 85 μονάδες βάσης).
Υπενθυμίζεται ότι ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις τράπεζες BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, JP Morgan και Nomura να τρέξουν την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου.
Επίσης επισημαίνεται ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε με το αρχικό guidance σε ό,τι αφορά την απόδοση να διαμορφώνεται στο Mid Swap συν 90 μονάδες βάσης ή 1%, για την επανέκδοση (re-opening) του 10ετούς τίτλου ωρίμανσης τον Ιούνιο του 2031 που είχε εκδοθεί στις 27 Ιανουαρίου του 2021.
Μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές 8,5 δισ. ευρώ (3,5 δισ. με 10ετή ομόλογα, άλλα 2,5 δισ. με 5ετή και 2,5 δισ. ευρώ με 30ετή).
Την ίδια ώρα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι μέσα στον Μάιο αγοράστηκαν ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 3,74 δισ. ευρώ. Έτσι η ΕΚΤ μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος (στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας ΡΕΡΡ) κατέχει περίπου το 41,5% των διαπραγματεύσιμων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.