Quantcast
Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μεγάλη πτώση λόγω βουτιάς των τιμών εμπορευμάτων - enikonomia.gr
share

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μεγάλη πτώση λόγω βουτιάς των τιμών εμπορευμάτων

δημοσιεύτηκε:

Με μεγάλη πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι μετοχές των ενεργειακών και μεταλλευτικών εταιρειών ακολούθησαν την καθοδική πορεία των τιμών των εμπορευμάτων, εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 1,5% στις 339,67 μονάδες. Ο δείκτης κατέγραφε ενδοσυνεδριακά και μεγαλύτερες απώλειες, τις οποίες στη συνέχεια περιόρισε, μετά τη δήλωση συμβούλου του Ευρωπαικού Δικαστηρίου ότι είναι “κατ’ αρχήν” συμβατή με τη συνθήκη της ΕΕ η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Ο Stoxx 600 είχε αυξηθεί χθες στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Δεκεμβρίου. 

Ο γερμανικός δείκτης DAX και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσαν απώλειες 1,25% και 1,56%, αντίστοιχα, ενώ ακόμη μεγαλύτερες (2,35%) ήταν οι απώλειες του βρετανικού FTSE 100. 

“Η παγκόσμια οικοονμία είναι τώρα εξαιρετικά ευαίσθητη σε μικρές αλλαγές σημαντικών παραγόντων, όπως των νομισματικών ισοτιμιών, των τιμών πετρελαίου και των τιμών των χρηματιστηριακών εμπορευμάτων”, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος ευρωπαικών μετοχών της εταιρείας Manulife Asset Management.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι εταιρείες πετρελαίου και βασικών πρώτων υλών, καθώς οι τιμές του πετρελαίου μειώνονταν και του χαλκού υποχώρησαν σε χαμηλό 5,5 ετών. Οι μετοχές της Rio Tinto Group και της BHP Billiton – των μεγαλύτερων μεταλλευτικών εταιρειών του κόσμου – μειώθηκαν κατά 4% η κάθε μία. Οι μετοχές της BP και της Shell μειώθηκαν περισσότερο από 3%. 

 

Πηγή: Bloomberg

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.