Quantcast
Eυρωπαϊκές τράπεζες: Η χαμηλή κερδοφορία ο λόγος για το σφυροκόπημά τους - enikonomia.gr
share

Eυρωπαϊκές τράπεζες: Η χαμηλή κερδοφορία ο λόγος για το σφυροκόπημά τους

δημοσιεύτηκε:

To πρόβλημα των χαμηλών περιθωρίων επιτοκίων και συνεπώς της χαμηλής κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών, λόγω των αρνητικών επιτοκίων που εφαρμόζει η ΕΚΤ στις καταθέσεις της, είναι ο λόγος που σφυροκοπούνται οι μετοχές και τα ομόλογά τους, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

«Όταν οι μετοχές και τα ομόλογα ξεπουλιούνται ταυτόχρονα, συνήθως σηματοδοτεί σοβαρά προβλήματα», σημειώνει το δημοσίευμα, που τονίζει τη μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση. Η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank υποχώρησε πάνω από 10% και σε σχέση με ένα χρόνο πριν σημειώνει απώλειες 40%, ενώ η αποτίμησή της έχει μειωθεί στο 30% περίπου της λογιστικής αξίας της. Οι μετοχές τραπεζών – όπως των Barclays, BNP Paribas και Unicredit – κατέγραψαν απώλειες πάνω από 5%, πολύ μεγαλύτερες από το μέσο όρο των αγορών.

Οι γενικοί φόβοι για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών που σχετίζονται με το κραχ των τιμών ενέργειας ή των αναδυόμενων αγορών δεν είναι αρκετές για να εξηγήσουν την πτώση του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη κατά 20% φέτος, σημειώνει το δημοσίευμα. «Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν μία οξεία κρίση, όπως του 2008. Υπάρχει, όμως, κάτι που από κάποιες απόψεις φαίνεται χειρότερο: Μία χρόνια κρίση στην κερδοφορία τους, που καθιστά αδύνατο για τις τράπεζες να συγκροτήσουν οριακά επαρκείς κεφαλαιακές βάσεις. Και οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να είναι ανίσχυρες να σταματήσουν το φαινόμενο αυτό», σημειώνει.

Η τραπεζική εποπτική Αρχή της ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι η κερδοφορία είναι ο βασικός συστημικός χρηματοπιστωτικός κίνδυνος το 2016, αλλά ο Πρόεδρος της ΕΚΤ δεν μπορεί να βοηθήσει. Όταν ρωτήθηκε στην τελευταία συνέντευξη τύπου, ο Ντράγκι είπε ότι δεν είναι η δουλειά τους να προστατεύει τα τραπεζικά κέρδη. Τα πολύ χαμηλά επιτόκια πλήττουν τα κέρδη των τραπεζών από τις χορηγήσεις δανείων, ιδιαίτερα όταν οι επενδυτές πιστεύουν ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική θα διατηρηθεί. Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, με τα οποία δανείζουν οι τράπεζες, έχουν μειωθεί λίγο πάνω από τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια που δανείζονται τα πιστωτικά ιδρύματα. Αυτό το spread μειώθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τον περασμένο μήνα.

Στην Ευρώπη, συνεχίζει το δημοσίευμα, τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων μπορεί να έχουν ένα άλλο, ανώμαλο αποτέλεσμα: Οι τράπεζες θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια χορηγήσεων, αντίθετα προς την κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΚΤ. Τα αρνητικά επιτόκια αναγκάζουν τις τράπεζες να πληρώνουν για να καταθέτουν τα κεφάλαιά τους στην κεντρική τράπεζα, αλλά δεν θέλουν να μεταφέρουν το κόστος αυτό στους καταθέτες, για να μη τους διώξουν.

Στην Ελβετία σημειώνεται ήδη αύξηση των επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια, ενώ και τράπεζα της Δανίας ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να αυξάνει όλα τα δάνεια χορηγήσεων της. Το αποτέλεσμα είναι μία πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που οδηγεί σε έναν σφίξιμο των πιστώσεων, αυτό δηλαδή που δεν χρειάζεται η Ευρώπη στην προσπάθειά της να επιστρέψει στην ανάπτυξη.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.