Quantcast
Fed: Αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασής της - enikonomia.gr
share

Fed: Αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασής της

δημοσιεύτηκε:

Ένας ισχυρός πυρήνας αξιωματούχων της Fed τάχθηκε υπέρ μίας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τον Δεκέμβριο στην τελευταία συνεδρίαση της. 

Μετά από την ανησυχία της Fed το καλοκαίρι και στις αρχές του Φθινοπώρου από τη μεταβλητότητα των αγορών και τις μαζικές πωλήσεις μετοχών στην Κίνα, «οι περισσότεροι» αξιωματούχοι της Fed θεώρησαν ότι οι προϋποθέσεις για μία αύξηση των επιτοκίων «θα μπορούσαν άνετα να ικανοποιούνται στην επόμενη συνεδρίαση», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 27/28 Οκτωβρίου, που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

Η απόφαση που ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση ήταν να γίνει μία ασυνήθιστη άμεση αναφορά στο ανακοινωθέν για μία πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, με δύο μόνο αξιωματούχους να εκφράζουν ανησυχίες για τη διατύπωση αυτή, σύμφωνα με τα πρακτικά.

«Το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα φάνηκε να έχει αντέξει την αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές χωρίς ενδείξεις συστημικής πίεσης. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες διέβλεψαν τους οικονομικούς κινδύνους, που προκύπτουν από τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στο εξωτερικό, να έχουν μειωθεί και εκτίμησαν ως σχεδόν ισορροπημένους τους κινδύνους για τις προοπτικές της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και της αγορά εργασίας».

Παρά την εμπιστοσύνη, ωστόσο, στις άμεσες προοπτικές της οικονομίας, η Fed συζήτησε τον Οκτώβριο, επίσης, το θέμα του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, κάτι που αποτελεί βασική ανησυχία της, καθώς εισέρχεται στον πρώτο κύκλο σύσφιξης της πολιτικής της.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό εστιάσθηκε στο επιτόκιο ισορροπίας – δηλαδή το πραγματικό (μετά τον πληθωρισμό) επιτόκιο της Fed, το οποίο θα ήταν συνεπές με τον στόχο της πλήρους απασχόλησης και τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 2%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Fed, το επιτόκιο ισορροπίας πιθανόν μειώθηκε κάτω από το μηδέν κατά τη διάρκεια της κρίσης,  αυξήθηκε στη συνέχεια λίγο μόνο και «βρίσκεται σήμερα κοντά στο μηδέν».

Για τη Fed, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει μικρά περιθώρια χειρισμών, εάν θέλει να αποφύγει να σφίξει πολύ γρήγορα τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, και πιθανόν να σημαίνει ότι ποτέ δεν θα αυξήσει (τα επιτόκια) πολύ από το σημερινό σχεδόν μηδενικό επίπεδό τους.

Η ανησυχία αυτή είναι αρκετά σοβαρή, ώστε «αρκετοί» αξιωματούχοι της Fed  θεώρησαν ότι θα ήταν «συνετό» να σχεδιάσουν άλλους τρόπους για τη στήριξη της οικονομίας, εάν τα χαμηλά επιτόκια εδραιωθούν μόνιμα. 

 

Πηγή: Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.