Quantcast
Fed: Έβαλε ρητά στην ατζέντα μία αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο - enikonomia.gr
share

Fed: Έβαλε ρητά στην ατζέντα μία αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο

δημοσιεύτηκε:

Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά υποβάθμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τα αυξήσει στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed έβαλε μία αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο ρητά στην ατζέντα της, σημειώνοντας: “Στην απόφαση, αν θα είναι σκόπιμη η αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση, η Επιτροπή θα αξιολογήσει την πρόοδο – τόσο την πραγματοποιηθείσα όσο και την αναμενόμενη – προς τους στόχους της μέγιστης απασχόλησης και του πληθωρισμού 2%”. 

Μετά από μία διήμερη συνεδρίαση, η Fed ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να παρακολουθεί τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις στο εξωτερικό, αλλά δεν επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι από την παγκόσμια οικονομία θα έχουν πιθανόν επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία, όπως προειδοποίησε στην τελευταία συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο.

Η παράλειψη αυτή σηματοδοτεί έναν χαμηλότερο τόνο σε σύγκριση με την ανακοίνωση του προηγούμενου μήνα.

Η επιτροπή της Fed, που καθορίζει τη νομισματική πολιτική, σημείωσε επίσης ότι η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε και ότι το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό.

Η Επιτροπή συνεχίζει να βλέπει σχετικά ισορροπημένους τους κινδύνους για τις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς εργασίας», αναφέρει η Fed, προσθέτοντας ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με συγκρατημένο ρυθμό.

Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν ότι αναμένουν να αυξηθούν τα επιτόκια το 2015, αλλά δύο από αυτούς αμφισβήτησαν την άποψη της Προέδρου Τζάνετ Γέλεν ότι η στενότητα της αγοράς εργασίας θα πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και θα υπερθερμάνει την οικονομία.

Οι αξιωματούχοι αυτοί ζήτησαν να κρατηθεί επιφυλακτική στάση αντί της αύξησης των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι η εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας μπορεί να υπονομεύσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και να διατηρήσει χαμηλά τον πληθωρισμό.

 

Πηγή: Reuters

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.