Quantcast
Fitch: Γιατί υποβάθμισε την αμερικανική οικονομία και «τάραξε» τις παγκόσμιες αγορές - enikonomia.gr
share

Fitch: Γιατί υποβάθμισε την αμερικανική οικονομία και «τάραξε» τις παγκόσμιες αγορές

δημοσιεύτηκε:

Οι δημοσιονομικές ανησυχίες, η επιδείνωση της διακυβέρνησης των ΗΠΑ αλλά και η πολιτική πόλωση που αντικατοπτρίστηκε στην εισβολή των υποστηρικτών του Τραμπ στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021 οδήγησαν τον οίκο αξιολογήσεων Fitch στην απόφαση να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

Αυτό αναφέρει στο πρακτορείο Reuters ο ανώτερος διευθυντής της Fitch Ratings, Ρίτσαρντ Φράνσις. Μάλιστα εξήγησε ότι η απόφαση του οίκου αξιολογήσεων ήρθε εν μέρει επειδή υπήρξε μία επιδείνωση στην διακυβέρνηση της χώρας η οποία έδινε λιγότερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει δημοσιονομικά θέματα και ζητήματα χρέους.

Πριν ανακοινώσει την απόφαση του ο οίκος ανέφερε σε συνάντηση με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ότι αυτή η επιδείνωση στην διακυβέρνηση αλλά και η πολιτική πόλωση ήταν εμφανής στην εισβολή στο Καπιτώλιο το 2021. «Ήταν κάτι που είχαμε υπογραμμίσει επειδή είναι μία αντανάκλαση της επιδείνωσης στην διακυβέρνηση, μία από τις πολλές», υπογράμμισε ο Ρίτσαρντ Φράνσις.

«Έχετε το ανώτατο όριο του χρέους, έχετε την 6η Ιανουαρίου. Σαφώς, αν κοιτάξετε την πόλωση και στα δύο κόμματα… οι Δημοκρατικοί πήγαν πιο αριστερά και οι Ρεπουμπλικάνοι πιο δεξιά, οπότε το κέντρο βασικά καταρρέει βασικά», τόνισε ο διευθυντής της Fitch και εξήγησε ότι ο οίκος δεν κατηγορεί κάποιο από τα αμερικανικά κόμματα για την δημοσιονομική κατάσταση.

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των Ηνωμένων Πολιτειών από την ανώτερη βαθμίδα AAA σε μία χαμηλότερα, δηλαδή AA+ και επικαλέστηκε την δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια και τις επανειλημμένες διαπραγματεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή για το ανώτατο όριο χρέους της χώρας, που απειλούν την ικανότητα της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.