Quantcast
Fitch: Kαλά νέα για τα "κόκκινα" δάνεια των ελληνικών τραπεζών- Τι λένε οι επενδυτικοί οίκοι για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά του 2023 - enikonomia.gr
share

Fitch: Kαλά νέα για τα “κόκκινα” δάνεια των ελληνικών τραπεζών- Τι λένε οι επενδυτικοί οίκοι για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά του 2023

δημοσιεύτηκε:

Kαλά νέα από τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch για τα “κόκκινα” δάνεια των ελληνικών τραπεζών.

Όπως αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε ανάλυση του, η μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023 παρά το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού και την ταχεία αύξηση των επιτοκίων που δημιουργεί προβλήματα στην εξυπηρέτηση του χρέους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα ο Fitch εκτιμά ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) θα υποχωρήσει περίπου στο 7% το 2022 και κοντά στο 5% το 2023. Υπενθυμίζεται δε πως ο σχετικός δείκτης είχε υποχωρήσει στο 9,8% το 2021.

Μεταξύ άλλων ο οίκος αναφέρεται και στην κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Όπως αναφέρει, μετά τις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις το 2022 οι τράπεζες θα διατηρήσουν υψηλή κερδοφορία και το 2023, με τα λειτουργικά κέρδη ως ποσοστό του ενεργητικού να ανέρχονται περίπου στο 2%.

Τι λένε η Morgan Stanley και η HSBC για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών

Η Morgan Stanley

Η Morgan Stanley δίνει “ψήφο” εμπιστοσύνης στις προοπτικές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών και θεωρεί ότι αποτελούν κορυφαία επιλογή για αυτήν. Δεν «εκτροχιάζουν» τις τράπεζες τα μέτρα που ζητεί η κυβέρνηση σημειώνει μεταξύ άλλων η Morgan Stanley και εκτιμά ότι είναι διαχειρίσιμο το κόστος στήριξης των δανειοληπτών, της μείωσης των προμηθειών και της  αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων.

Και συνεχίζει λέγοντας πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα είναι η προτιμώμενη αγορά το 2023 στην περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, ο ελληνικός δείκτης MSCI θα σημειώσει άνοδο 8% το 2023, ενώ με βάση το θετικό της σενάριο μπορεί να καταγράψει κέρδη της τάξεως του 15%.

Η θετική δυναμική της κερδοφορίας των τραπεζών θα υποστηρίξει την υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών, σύμφωνα με την Morgan Stanley. Οι επιδόσεις των ελληνικών μετοχών αυτό το έτος ήταν καλύτερες από άλλες ανεπτυγμένες και αναδυόμενες ευρωπαϊκές αγορές καθώς υποστηρίζονται από μια πολύ ισχυρή θετική αναθεώρηση κερδών για το 2022.

Τα μεγάλα discounts των ελληνικών μετοχών παραμένουν. Σε σχέση με την Ευρώπη, η ελληνική αγορά διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά υψηλά discounts: 38% σε όρους P/E και 34% σε όρους μερισματικής απόδοσης. Σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές, επικρατεί η ίδια τάση (33% στο P/E και 39% στη μερισματική απόδοση).

Η HSBC

Υψηλά περιθώρια ανόδου έως και 158% για τις τραπεζικές μετοχές βλέπει και η HSBC.

Επίσης η HSBC διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τις ελληνικές μετοχές και συγχρόνως καλεί τους επενδυτές να «τις προσέξουν περισσότερο» καθώς πέραν όλων των άλλων έχουν και χαμηλές αποτιμήσεις. Η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή και οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές. Οι τράπεζες συνέχισαν την καλή πορεία τους και παραμένουν στο επίκεντρο του story των ελληνικών μετοχών.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να φαίνεται χαμηλά αποτιμημένη με βάση το PE σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο. Οι αναλυτές της HSBC αξιολογούν με σύσταση «αγορά» («buy») όλες τις μετοχές των επιχειρήσεων που καλύπτουν στην Ελλάδα.

Η Citigroup 

Σύμφωνα με την Citigroup οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών δεν φαίνονται σε καμία περίπτωση “τεντωμένες”, παρά την ανθεκτικότητα που έχει δείξει το Χ.Α το τελευταίο διάστημα, καθώς ο δείκτης P/E των ελληνικών μετοχών είναι από τους χαμηλότερους όχι μόνο εντός της Ευρώπης αλλά και σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές και τις παγκόσμιες αγορές. Συγκεκριμένα, τοποθετείται στο 7 για το 2022, στο 8 για το 2023 και στο 7,1 για το 2024. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες προβλέψεις, τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων θα εκτοξευθούν κατά 56% φέτος, ενώ το 2023 θα σημειώσουν πτώση 12% και το 2024 θα ανακάμψουν κατά 12,6%.

Η μερισματική απόδοση στο περιβάλλον των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στο ελκυστικό 4,1%, τη στιγμή που η μερισματική απόδοση στο σύνολο της Ευρώπη διαμορφώνεται στο 3,4%, στις ΗΠΑ στο 1,6% στις διεθνείς μετοχές στο 2,2% και στις αναδυόμενες αγορές στο 2,9%.

Η Jefferies

“Ταύρο” χαρακτηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies την Ελλάδα. “Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή και δίνει το παράδειγμα”, είναι ο τίτλος στην έκθεσή της για τις ελληνικές μετοχές, όπου διατηρεί την θετική της στάση.

Οι προβλέψεις της Goldman Sachs

Θετική για τις προοπτικές του Χρηματιστήριου Αθηνών το 2023 εμφανίζεται η Goldman Sachs καθώς τοποθετεί την ελληνική αγορά στους 7 δείκτες από το περιβάλλον των αναδυόμενων αγορών οι οποίοι θα σημειώσουν διψήφιες θετικές αποδόσεις το νέο έτος και υψηλότερες σε σχέση με αυτές του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 αλλά και του S&P 500.

Εκτιμά πως σε ορίζοντα 12 μηνών ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. θα “σκαρφαλώσει” περίπου στις 1.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 995 μονάδες, με τον δείκτη P/E να διαμορφώνεται στο 7,9 και τον δείκτη μερισματικής απόδοσης στο ελκυστικό 5%.

Η BofA

Ανεβαίνει ανάμεσα στις επιλογές της BofA το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου δηλώνουν bullish απέναντι στις αγορές της κατηγορίας EEMEA (Αναδυόμενη Ευρώπη, Μ. Ανατολή, Αφρική) για το 2023.

Η Ελλάδα τοποθετείται στη δεύτερη υψηλότερη θέση  μεταξύ των  11 αγορών σε όρους μερισματικών αποδόσεων. Το ασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών μετοχών εκτιμάται σε 12,4% και είναι υψηλά στις εκτιμήσεις του οίκου, ενώ η απόδοση των κερδών είναι στο 7,3% και το 10,3% το 2022-2023 και η μερισματική απόδοση υπολογίζεται στο 5,6% και το 6,2% για τα ίδια έτη αναφοράς και σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.