Quantcast
FT: Το ευρώ είχε τον ρόλο ασφαλούς καταφυγίου αυτή την εβδομάδα - enikonomia.gr
share

FT: Το ευρώ είχε τον ρόλο ασφαλούς καταφυγίου αυτή την εβδομάδα

δημοσιεύτηκε:

Το ευρώ παίζει αυτή την εβδομάδα τον απίθανο ρόλο του ασφαλούς καταφυγίου για τους επενδυτές, σημειώνουν οι Financial Times, με αφορμή τη σημαντική ανατίμησή του στις αγορές.

Το κοινό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά σήμερα, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, με την ισοτιμία του α σημειώνει άνοδο 1,1% στα 1,1363 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις 22 Ιουνίου. Αναμένεται, μάλιστα, να κλείσει την εβδομάδα με κέρδη 2,3% που είναι και τα μεγαλύτερα σε εβδομαδιαία βάση από τον Μάιο.

Έναντι της βρετανικής στερλίνας, το ευρώ ανατιμάται σήμερα 1% και σε εβδομαδιαία βάση 1,9%.

Αν και το ευρώ, σημειώνουν οι FT, επωφελείται από τις καλύτερες ειδήσεις που έρχονται από το μέτωπο της ελληνικής κρίσης χρέους και από τους επενδυτές που πουλάνε τα δολάρια καθώς μεταθέτουν τις προσδοκίες τους για τον χρόνο της πρώτης αύξησης των επιτοκίων από τη Fed, οι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι το ράλι του μπορεί να φθάσει πολύ υψηλότερα.

Η εταιρεία Capital Economics αναφέρει σχετικά:
«Θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στο να συμπεράνουμε ότι το ευρώ έχει γίνει ασφαλές καταφύγιο, ακόμη και αν τα προβλήματα της Ελλάδας έχουν λυθεί προσωρινά.

Η ισχύς του ευρώ μπορεί να αποδοθεί, αντίθετα, σε μία μετατόπιση των προσδοκιών για τα επιτόκια – τα προβλήματα της Κίνας και η επίπτωσή τους στις αγορές έχουν οδηγήσει τους επενδυτές να συμπεράνουν ότι η Fed θα έχει μικρότερη σπουδή να αυξήσει τα επιτόκια στο άμεσο μέλλον.

Παρά ταύτα, αμφιβάλλουμε ότι το ευρώ θα ενισχυθεί και άλλο. Αυτό οφείλεται βασικά στην άποψη μας ότι τα γεγονότα στην Κίνα και , πιο σημαντικό, στις ίδιες τις ΗΠΑ, δεν θα αποτρέψουν τη Fed από το να αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο. Θεωρούμε, επίσης, ότι η κεντρική τράπεζα θα αυξάνεις τη συνέχεια ταχύτερα και περισσότερο τα επιτόκια απ’ ότι πιστεύουν οι περισσότεροι.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.