Quantcast
Φυσικό αέριο: "Καλπάζει" η τιμή του - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: “Καλπάζει” η τιμή του

δημοσιεύτηκε:

Εκτοξεύθηκε” σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου.

Όπως μεταδίδει το barchart.com, η τιμή του φυσικού αερίου υπερέβη τα 130 ευρώ την μεγαβατώρα και συγκεκριμένα έφτασε τα 132 ευρώ. Πρόκειται για την πιο υψηλή τιμή που κατέγραψε εντός της ημέρας. Η τιμή του χθες ήταν στα 121.208.

Δείτε παρακάτω το σχετικό πίνακα

φυσικό αέριο

 

 

Την παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία κατά περίπου 60% μέσα σε δύο ημέρες μείωσε η Gazprom.

Η ρωσική εταιρεία ενέργειας άρχισε νωρίς σήμερα να μειώνει τον όγκο του αερίου που προμηθεύει στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα 67 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Η νέα μείωση στις προμήθειες φυσικού  αερίου έγινε αφού η εταιρεία είχε ανακοινώσει τη Τρίτη, ότι θα μειώσει τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα προμηθειών αερίου στα 100 εκατ. κυβικά μέτρα, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα. Συνολικά η τελευταία περικοπή αντιπροσωπεύει μια μείωση κατά περίπου 60% των προμηθειών αερίου στη Γερμανία μέσα σε μόλις 2 ημέρες. Η Siemens Energy ανακοίνωσε την Τρίτη πως μία από τις τουρμπίνες αερίου του Nord Stream 1, που είχε πρόσφατα επισκευαστεί στον Καναδά, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να μεταφερθεί με πλοίο από το Μόντρεαλ εξαιτίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Ο Nord Stream 1 είναι ο κύριος αγωγός μέσω του οποίου γίνονται οι παραδόσεις του φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Γερμανία

Η Gazprom που ανήκει ως επί το πλείστον  στο ρωσικό κράτος, επικαλέστηκε τις καθυστερήσεις που προκαλούνται λόγω της επισκευής της μονάδας συμπίεσης αερίου ως την αιτία για τις παραδόσεις μειωμένων όγκων αερίου, αν και η αρμόδια γερμανική υπηρεσία αμφισβήτησε τον ισχυρισμό αυτό.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να προκαλέσει ανησυχία και να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου με την κίνηση αυτή, προσθέτοντας ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι δυνατό να διοχετευθούν στην αγορά εναλλακτικές προμήθειες αερίου, όμως σε υψηλή τιμή. Οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου είναι γεμάτες περίπου στο 56%, δήλωσε.

Ο  Ρόμπερτ Χάμπεκ ζήτησε χθες από το κοινό να κάνει οικονομία στην ενέργεια. «Τώρα είναι η ώρα να το κάνουμε. Κάθε κιλοβατώρα βοηθάει σ’ αυτή την κατάσταση», είπε. Αν και η κατάσταση είναι σοβαρή, η προμήθεια ενέργειας στη Γερμανία δεν κινδυνεύει, συμπλήρωσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.