Quantcast
Γέλεν: Εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία πριν τη συνεδρίαση της Fed - enikonomia.gr
share

Γέλεν: Εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία πριν τη συνεδρίαση της Fed

δημοσιεύτηκε:

Η Πρόεδρος της Fed, Τζάνετ Γέλεν, εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στις προοπτικές ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και προειδοποίησε ότι η υπερβολική αναβολή τερματισμού της πολιτικής μηδενικών επιτοκίων μπορεί να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να κάνει πολύ γρήγορα περιοριστική τη νομισματική πολιτική της, κάτι που ενείχε τον κίνδυνο αποδιάρθρωσης των χρηματοπιστωτικών αγορών και της 6ετούς περιόδου ανάκαμψης.

«Εάν η FOMC( η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς που καθορίζει τη νομισματική πολιτική) καθυστερούσε για πάρα πολύ την πολιτική ομαλοποίησης, πιθανότατα θα έπρεπε να κάνουμε σφιχτή την πολιτική σχετικά απότομα για να αποφευχθεί μία σημαντική υπέρβαση και των δύο στόχων μας», δήλωσε η Γέλεν στην Οικονομική Λέσχη της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με το γραπτό κείμενο της ομιλίας της. «Μία τέτοια απότομη σύσφιγξη θα ενείχε τον κίνδυνο αποδιάρθρωσης των χρηματοπιστωτικών αγορών και ίσως να έσπρωχνε ακούσια την οικονομία σε ύφεση¨, πρόσθεσε.

Η FOMC συνεδριάζει στις 14-15 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον και αναμένεται ευρύτατα ότι θα αυξήσει τα επιτόκια, τα οποία διατηρούνται κοντά στο μηδέν από το 2008. «Συνολικά, τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά νέα που έχουμε, από τη συνεδρίασή μας του Οκτωβρίου, είναι συνεπή με τις προσδοκίες μας για τη συνέχιση βελτίωση της αγοράς εργασίας. Και όπως έχω δηλώσει, η συνεχιζόμενη βελτίωση στην αγορά εργασίας βοηθά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο μας του 2% μεσοπρόθεσμα», δήλωσε η Γέλεν.

Η κεντρική τραπεζίτης τόνισε ότι οι αξιωματούχοι της Fed θα λάβουν μία σειρά στοιχείων για την αγορά εργασίας, τον πληθωρισμό και την οικονομική δραστηριότητα από τώρα έως τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, τα οποία θα επηρεάσουν την απόφασή τους.

Ωστόσο, σημείωσε τις πρόσφατες βελτιώσεις στην αγορά εργασίας και τους μισθούς ως θετικές ενδείξεις. «Είδαμε μία καλοδεχούμενη ενίσχυση του ρυθμού αύξησης των μέσων ωριαίων αποδοχών όλων των απασχολούμενων και της ωριαίας αποζημίωσης στον ιδιωτικό τομέα», είπε, προσθέτοντας: «Αν και είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε, αν θα συνεχισθούν αυτοί οι ταχύτεροι ρυθμοί αύξησης, μία συνεχιζόμενη αύξηση θα σηματοδοτούσε πιθανότατα την υποχώρηση της χαλαρότητας στην αγορά εργασίας».

 

Πηγή: Bloomberg

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.