Quantcast
Γέλεν: Η πρόβλεψη για πολλές αυξήσεις επιτοκίων φέτος μπορεί να ακυρωθεί - enikonomia.gr
share

Γέλεν: Η πρόβλεψη για πολλές αυξήσεις επιτοκίων φέτος μπορεί να ακυρωθεί

δημοσιεύτηκε:

Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε σήμερα ότι συνεχίζει να αναμένει τη σταδιακή αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, αλλά τόνισε ότι η συνεχιζόμενη αναταραχή στις αγορές μπορεί να ακυρώσει την πρόβλεψη των αξιωματούχων της τράπεζας για πολλαπλές αυξήσεις το 2016 οι φορείς χάραξης της πολιτικής. 

Στην πρώτη ημέρα της διήμερης κατάθεσής της στο Κογκρέσο, η Γέλεν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων τον Μάρτιο, αλλά δεν αναφέρθηκε σε κάποιο σχετικό χρονοδιάγραμμα. «Η νομισματική πολιτική σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται σε προκαθορισμένη πορεία», σημείωσε, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οκτώ εβδομάδες μετά την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν μια δεκαετία, οι αξιωματούχοι της Fed προσπαθούν να αξιολογήσουν εάν η αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές και οι πιο αδύναμες προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας υπονομεύουν τις προβλέψεις τους για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και την αύξηση των επιτοκίων.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed για τη νομισματική πολιτική θα γίνει στις 15-16 Μαρτίου. Με την σημερινή της κατάθεση, η Γέλεν συντάχθηκε με τον αντιπρόεδρο της Fed, Στάνλεϊ Φίσερ,  και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της, δηλώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς εάν η απότομη πτώση στις τιμές των μετοχών και του πετρελαίου και στις αποδόσεις κάποιων ομολόγων αντιπροσωπεύουν μια εφήμερη εξέλιξηή αντανακλούν μια επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών της παγκόσμιας οικονομίας που θα πλήξει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.