Quantcast
Goldman Sachs: Οι επενδύσεις του 2015 - enikonomia.gr
share

Goldman Sachs: Οι επενδύσεις του 2015

δημοσιεύτηκε:

Υπέρ  των μετοχών παραμένει η Goldman Sachs και για το 2015, προσδίδοντας τους σύσταση “overweight”, ενώ συστήνει αποφυγή επενδύσεων σε κρατικά ομόλογα και πάσης φύσεως πιστώσεις και εμφανίζεται συγκρατημένη έναντι των εμπορευμάτων.

Στις αγορές συναλλάγματος το δολάριο αναμένεται ότι θα παραμείνει ο “βασιλιάς”. Σε έκθεσή της υπό τον τίτλο “Goal: Global Opportunity Asset Locator”, ο επενδυτικός οίκος καταθέτει τις απόψεις του για τις καλύτερες τοποθετήσεις που μπορούν να επιλέξουν οι επενδυτές εντός του επόμενου έτους, ποιες θα πρέπει να αποφύγουν και παράλληλα εξετάζει ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι που μπορούν να πλήξουν οικονομίες αλλά και αγορές.

Κεντρικές Τράπεζες
Όπως και οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι έτσι και η Goldman Sachs τονίζει ότι υπάρχουν υψηλές πιθανότητες η ΕΚΤ να εφαρμόσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο α’ εξάμηνο του 2015. Παράλληλα η Fed αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων στο γ’ τρίμηνο του 2015, με τον ρυθμό αύξησής τους, όμως, να είναι συγκρατημένος και σε πλήρη ευθυγράμμιση με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Εν γένει ο χαμηλός πληθωρισμός και ο κίνδυνος αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αποτελέσουν τις βασικές αίτιες για τις οποίες οι κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο θα παραμείνουν ιδιαίτερα συγκρατημένες, σε ό,τι αφορά την επιτοκιακή τους πολιτική.

Παγκόσμια ανάπτυξη
Σύμφωνα με την Goldman Sachs ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα φθάσει το 2015 στο 3,4% από 3% που είναι φέτος, με τον πληθωρισμό να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω και της συνεχιζόμενης υποχώρησης στις τιμές εμπορευμάτων. Η νομισματική πολιτική αναμένεται ότι θα διατηρηθεί “ήπια” και ως εκ τούτου οι επενδυτές μπορούν να επιλέξουν και τοποθετήσεις οι οποίες θεωρούνται ριψοκίνδυνες όπως οι μετοχές. Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες οικονομίες της υφηλίου, ο επενδυτικός οίκος εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος, σε σύγκριση με το μέσο όρο των εκτιμήσεων μόνο για τις ΗΠΑ. Εκτιμά ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα φθάσει στο 3,1% το 2015. Για την Ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης εντός του επόμενου έτους τοποθετείται στο 0,9%, όσο ακριβώς και για την ιαπωνική οικονομία. Η κινεζική οικονομία αναμένεται ότι θα επιτύχει ανάπτυξη 7%, ενώ οι χώρες των BRICs θα εμφανίσουν ρυθμό ανάπτυξης 5,6%.

Μετοχές
Ο επενδυτικός οίκος διατηρεί – όπως προαναφέρθηκε – υπέρβαρη σύσταση (overweight) για τις μετοχές, εκτιμώντας ότι η καλή πορεία των χρηματιστηρίων θα συνεχιστεί, αν και οι αποδόσεις θα είναι χαμηλότερες, με την πορεία της εταιρικής κερδοφορίας να είναι ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει τα τελικά κέρδη ή ζημίες για τους επενδυτές. Επίσης εκτιμάται ότι υπάρχει η δυνατότητα πολύ καλών αποδόσεων στις ευρωπαϊκές μετοχές, λόγω και της διατήρησης της χαλαρής πολιτικής από την ΕΚΤ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.