Quantcast
H JP Morgan υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες - enikonomia.gr
share

H JP Morgan υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Σε υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών σε underweight λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τις εκλογές προχώρησε η JP Morgan σε έκθεσή της.

Υπενθυμίζεται ότι π διεθνής οίκος έδινε σύσταση neutral για την Alpha Bank και overweight για τις Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα.

Παρ’ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος έχει υποπαποδόσει σημαντικά, η JP Morgan δεν θεωρεί ότι οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές, δεδομένου του πτωτικού ρίσκου από πιθανή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές, που φαντάζει ολοένα και πιο πιθανή.

Ωστόσο, ο οίκος υπογραμμίζει ότι το σενάριο Grexit συγκεντρώνει πολύ μικρές πιθανότητες υλοποίησης.

 

Πιθανή ευκαιρία στα ομόλογα

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι ένα χαμηλότερο σημείο εισόδου στα senior ομόλογα των ελληνικών τραπεζών ενδεχομένως αποτελεί επενδυτική ευκαιρία, ιδίως εάν συνυπολογιστεί το βασικό σενάριο της JP Morgan, σύμφωνα με το οποίο, η νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από διαπραγμάτευση με τον επίσημο τομέα, θα οδηγήσει σε συμφωνία για νέο πρόγραμμα.

Μια τέτοια συμφωνία, σημειώνει, θα αφορά σε επιμήκυνση αλλά και μείωση των επιτοκίων, αλλά όχι και σε «κούρεμα» του χρέους. Με βάση αυτό το σενάριο, τα senior ομόλογα των τραπεζών αναμένεται να επιστρέψουν σε επίπεδα αντίστοιχα του Q4 του 2014.

Αν και στις τρέχουσες αποτιμήσεις, τα τραπεζικά ομόλογα δείχνουν ελκυστικά, ο οίκος αναμένει ακόμη χαμηλότερα «σημεία εισόδου» μετεκλογικά, σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τα εκλογικά σενάρια

– Επικράτηση της ΝΔ ή η δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού» είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο, στο οποίο η JP Morgan δίνει πιθανότητα 45%. Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται ιδιαίτερα θετική αντίδραση από την αγορά, με ράλι ανακούφισης στις τράπεζες, με επιστροφή των τίτλων στα επίπεδα του β τριμήνου του 2014.

– Μια επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ένα σενάριο που συγκεντρώνει πιθανότητες 55%, θα οδηγήσει σε αρχικάαρνητική αντίδραση. Ο τραπεζικός κλάδος ωστόσο αναμένεται να υποχωρήσει έντονα, καθώς η αγορά θα επιχειρεί να προεξοφλήσει πιο επιθετικά σενάρια.

Στην πορεία, ο οίκος δίνει πιθανότητα 80% για συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ με τον επίσημο τομέα και νέο πρόγραμμα. Σε μια τέτοια εξέλιξη, οι τράπεζες θα ανακάμψουν αλλά μέχρι τότε, αναμένεται να υπάρχει ισχυρή μεταβλητότητα.

Πιθανότητα 20% δίνει η JP Morgan στο σενάριο αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Εν συνεχεία, δίνει ίσες πιθανότητες στο ενδεχόμενο να υπάρξει εν τέλει συμφωνία με την τρόικα για αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα, και στο ενδεχόμενο Grexit και αναδιάρθρωση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.