Quantcast
Η Σαουδική Αραβία βλέπει στα 60 δολάρια την τιμή του πετρελαίου - enikonomia.gr
share

Η Σαουδική Αραβία βλέπει στα 60 δολάρια την τιμή του πετρελαίου

δημοσιεύτηκε:

Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα – μέλος του ΟΠΕΚ, θεωρεί ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορεί να σταθεροποιηθούν γύρω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal που επικαλείται ως πηγή ένα πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση. Οι Σαουδάραβες και άλλοι παραγωγοί στον Περσικό Κόλπο πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να αντέξουν αυτό το επίπεδο των τιμών, προσθέτει το δημοσίευμα. 

Η αλλαγή σκέψης των Σαουδαράβων σημαίνει ότι η ντε φάκτο ηγέτιδα χώρα του ΟΠΕΚ δεν θα πιέσει για μείωση της προσφοράς του Οργανισμού στο κοντινό μέλλον, ακόμη και αν οι τιμές μειωθούν περαιτέρω. Η τιμή του μπρεντ μειώθηκε σήμερα 62 σεντς το βαρέλι στα 69,92 δολάρια. 

Αυτή η αλλαγή σημαίνει, επίσης, ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ θα πρέπει πιθανόν να προσαρμοσθούν γρήγορα στις μετατοπίσεις στην αγορά πετρελαίου που προκλήθηκαν από την αύξηση της προσφοράς μετά την “επανάσταση” του σχιστολιθικού αερίου στις ΗΠΑ και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από ένα μήνα οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ θεωρούσαν ότι μία διατηρήσιμη τιμή στα 70 δολάρια το βαρέλι θα προκαλούσε πανικό στις τάξεις του.

Πριν από την σύνοδο του ΟΠΕΚ την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη, οι Σαουδάραβες εξέταζαν την πρόταση της Βενεζουέλας να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες του.Τελικά, δεν υπήρξε μία τέτοια απόφαση, καθώς η Ρωσία που δεν είναι μέλος του ΟΠΕΚ, αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μία γενικευμένη μείωση της παραγωγής. Το γεγονός αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα, έδωσε στη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της την κάλυψη για να προωθήσουν την αντιδημοσφιλή στρατηγική της διατήρησης σταθερής της παραγωγής του ΟΠΕΚ, στην προσπάθεια να υπερασπισθεί το μερίδιο της στην αγορά. 

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.