Quantcast
H βαρυχειμωνιά εκτίναξε 9% τις τιμές του πετρελαίου - enikonomia.gr
share

H βαρυχειμωνιά εκτίναξε 9% τις τιμές του πετρελαίου

δημοσιεύτηκε:

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από 8- 9% σήμερα και κινήθηκαν πάνω από τα 32 δολάρια το βαρέλι, καθώς το βαρύ κρύο στο βόρειο ημισφαίριο ενίσχυσε τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης και ανέκοψε τη ξέφρενη πτώση τους από την αρχή του έτους.

Η τιμή του μπρεντ αυξανόταν πριν λίγο 9,3% στα 32,5 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κατά 8,4% στα 32,03 δολάρια.

Σημαντικός μοχλός για την ανάκαμψη των τιμών τις δύο τελευταίες ημέρες ήταν και η κάλυψη ανοικτών θέσεων (short coverage), καθώς οι επενδυτές επωφελήθηκαν από τις χαμηλότερες τιμές από το 2003 για να κλείσουν κάποια από τα πιο κερδοφόρα στοιχήματα που είχαν βάλει για τη μείωση των τιμών.

Αυτό και οι ελπίδες χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ ήταν οι καταλύτες για την άνοδο των τιμών του πετρελαίου πάνω από 12% σε δύο μόλις ημέρες.

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, σημείωναν ένα αντίστοιχο ράλι των τιμών του αργού στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, μετά το οποίο ακολούθησαν οκτώ εβδομάδες συναλλαγών με υψηλές διακυμάνσεις και τελικά η υποχώρηση των τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο κρύος καιρός δεν μπορεί να είναι αυτό που ήλπιζαν όσοι πιστεύουν στην άνοδο των τιμών. Οι περισσότεροι παράγοντες του κλάδου θεωρούν ότι παραμένει η απαισιοδοξία της μεγάλης πλειονότητας των επενδυτών και το πρόβλημα της υπερβάλλουσας προσφοράς.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.