Quantcast
Η βαριά σκιά της ύφεσης γκρεμίζει τα χρηματιστήρια και απογειώνει το δολάριο - enikonomia.gr
share

Η βαριά σκιά της ύφεσης γκρεμίζει τα χρηματιστήρια και απογειώνει το δολάριο

δημοσιεύτηκε:

Η βαριά σκιά της ύφεσης άπλωσε και σήμερα τα φτερά της στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, με τα χρηματιστήρια να κατρακυλούν, το δολάριο να σκαρφαλώνει, τους ειδικούς να προεξοφλούν ανοδική πορεία του πληθωρισμού, και όλο τον κόσμο να φοβάται ότι την αναμενόμενη άνοδο των επιτοκίων ακολουθεί στασιμότητα της οικονομίας.

Καθώς τα Χρηματιστήρια κατρακυλούν, ενώ το δολάριο έκανε ρεκόρ εικοσαετίας, το πετρέλαιο σημείωσε μικρή μείωση τιμών και ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2020 με πτώση σχεδόν 20% από την αρχή του έτους. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη κατάσταση οφείλεται και σε ακόμα μία εκτίμηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία παρατείνεται και μαζί του η ένταση, πολιτική και οικονομική, στη Γηραιά Ήπειρο. Αντίθετη πορεία ακολουθεί το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου ανεβαίνει πάλι στην Ευρώπη, όχι για λόγους που αφορούν την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά επειδή κλείνουν οι στρόφιγγες από Ρωσία και Ουκρανία.

Οι προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ δείχνουν και νέο γύρο πτώσης των τιμών των μετοχών στην Wall Street, με τον Dow Jones να έχει χάσει το επίπεδο των 32.000 μονάδων επιστρέφοντας στα επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2021. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η πτώση του Nasdaq 100 , βασικού δείκτη του τεχνολογικού κλάδου.


Νέες απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – και το ελληνικό – καθώς απομακρύνεται συνεχώς το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία. O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 2% και προσεγγίζει τα επίπεδα των αρχών Μαρτίου. Η άνοδος του δολαρίου αποδίδεται περισσότερο στην ασφαλή εκτίμηση ότι η Fed θα συνεχίσει – και ενδεχομένως θα εντείνει – την αύξηση των επιτοκίων, για να ελέγξει τον πληθωρισμό.

Παρά τη μείωση, η τιμή του μαύρου χρυσού παραμένει πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η πτωτική πορεία των τιμών είναι σαφέστερη στα μέταλλα, με τον χαλκό να υποχωρεί κατά 4,3% στο Λονδίνο – η τιμή του έχει μειωθεί κατά 13% σε ετήσια βάση, ενώ ο κασσίτερος σημειώνει πτώση μεγαλύτερη του 10%, όπως και τα σιδηρομεταλλεύματα. Το κινεζικό γιουάν υποχώρησε σε χαμηλό 19 μηνών, ενώ το δολάριο ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2002.

Σχεδόν το σύνολο των δεικτών μεταβλητότητας εκπέμπουν σήματα κινδύνου. Το bitcoin εγκλωβίστηκε στο κλίμα των πωλήσεων κρυπτονομισμάτων σε πολύ χαμηλές τιμές, υποχωρώντας επιπλέον 8% στα 26.570 δολάρια, ενώ πριν από σχεδόν μία εβδομάδα κυμαινόταν κοντά στα 40.000 δολάρια και τον περασμένο Νοέμβριο είχε πλησιάσει τα 70.000 δολάρια.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και οι μετοχές

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 8,3% τον Απρίλιο έναντι 8,5% που ανήλθε τον Μάρτιο, αλλά υψηλότερα από το 8,1% που προέβλεπαν οικονομολόγοι.

Οι αμερικανικές αγορές παρουσίασαν συνεχόμενες μεταβολές μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, κλείνοντας με μεγάλη πτώση, ενώ οι προθεσμιακές τιμές των μετοχών παραπέμπουν σε νέα πτώση σήμερα κατά 0,2% – 0,7% του S&P 500, του Nasdaq και του Dow Jones.

Ο δείκτης μετοχών της MSCI για την Ασία – Ειρηνικό, εκτός της Ιαπωνίας, μειώθηκε 2,3% σε χαμηλό επίπεδο 22 μηνών, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,8%.

Ο δείκτης αναφοράς των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μειώθηκε περαιτέρω κατά 7 μονάδες βάσης στο 2,8569%.

Στη Γερμανία, η απόδοση των 10ετών ομολόγων μειώθηκε 12 μ.β. στο 0,875%, το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν δύο εβδομάδων.

Η προοπτική αύξησης των επιτοκίων ωθεί ανοδικά το δολάριο και έχει τη μεγαλύτερη επίπτωση στα πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, τα οποία είχαν εκτιναχθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια ισχυρής νομισματικής στήριξης και χαμηλότοκου δανεισμού.

Ο Nasdaq υποχωρεί σχεδόν 8% τον Μάιο και πάνω από 25% από την αρχή του έτους, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 1,5% σήμερα και καταγράφει απώλειες πάνω από 30% φέτος.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.