Quantcast
Ισπανία: Βουτιά 3,6% του Χρηματιστηρίου - Στο 1,77% η απόδοση των 10ετών τίτλων - enikonomia.gr
share

Ισπανία: Βουτιά 3,6% του Χρηματιστηρίου – Στο 1,77% η απόδοση των 10ετών τίτλων

δημοσιεύτηκε:

Μεγάλη ήταν η πτώση του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης σήμερα, μετά το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα που προμηνύεται παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στην Ισπανία, ενώ η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων της χώρας ήταν πιο ήπια, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Ο δείκτης IBEX 35 του Χρηματιστηρίου της Μαδρίτης έκλεισε με πτώση 3,6%, καθώς από το αποτέλεσμα των εκλογών δεν προκύπτουν προφανείς δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Τη μεγαλύτερη μείωση σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι ενδεχόμενες παρατεταμένες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να φρενάρουν την οικονομία που έχει σημειώσει φέτος καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Η ισπανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 3% φέτος, μία επίδοση που, σύμφωνα με ορισμένους επενδυτές, διευκολύνθηκε από τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Η απόδοση των 10ετών ισπανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης στο 1,77%, έχοντας φθάσει σε υψηλό 6 εβδομάδων στη διάρκεια της συνεδρίασης. Ωστόσο, η σχετικά ήπια αντίδραση της αγοράς ομολόγων υπογραμμίζει την εκτονωτική επίδραση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αναφέρει η WSJ.

Υπογραμμίζει, επίσης, το γεγονός ότι τα πολιτικά πισωγυρίσματα δεν εμπνέουν πλέον τους ίδιους φόβους για το μέλλον της Ευρωζώνης, όπως συνέβαινε στο ζενίθ της κρίσης χρέους στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η απόδοση των 10ετών ισπανικών ομολόγων είχε υπερβεί το 7% το καλοκαίρι του 2012.
Πολλοί επενδυτές, σημειώνει η WSJ, πιστεύουν ότι η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος αποδέχθηκε τελικά το μνημόνιο μετά από πολύμηνη αντιπαράθεση με τους πιστωτές – θα αποθαρρύνει τα κόμματα που είναι κατά της λιτότητας σε χώρες, όπως η Ισπανία, να επιδιώξουν να συγκρουσθούν με το ευρωπαϊκό κατεστημένο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.