Quantcast
«Καμπανάκι» για την τιμή του χρυσού - enikonomia.gr
share

«Καμπανάκι» για την τιμή του χρυσού

δημοσιεύτηκε:

«Στην στατιστική η καμπύλη που διαγράφει μια καμπάνα απεικονίζει την κανονική κατανομή. Η τιμή του χρυσού ακολούθησε ακριβώς αυτή την πορεία το 2016, αν και οι «ταύροι» δεν ευχόντουσαν κάτι τέτοιο. Ένα έτος που ξεκίνησε με ανησυχίες για αρνητικά επιτόκια ολοκληρώνεται με προβλέψεις για αποπληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου», σημειώνεται σε ρεπορτάζ των Financial Times και προστίθεται:

«Ο χρυσός θα κλείσει την χρονιά περίπου εκεί που την ξεκίνησε: Κοντά στα 1.000 δολάρια ανά ουγκιά. Οι εταιρείες που εξορύσσουν χρυσό έχουν απωλέσει σχεδόν όλα τα κέρδη τους.H άνοδος του χρυσού στο α΄ εξάμηνο του 2016 κατά παρά πιθανότητα οφείλεται σε σειρά παραγόντων. Πρώτον οι αρνητικές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων που κάποτε ήταν σπάνιες, κατέστησαν σε μεγάλο βαθμό τετριμμένες. Από τις αρχές Δεκεμβρίου το 28% των κυβερνητικών ομολόγων θα καταγράψει ζημιές αν διακρατηθεί μέχρι τη λήξη του».

Παράλληλα, επισημαίνεται: «η ψήφος για το Brexit ενίσχυσε τις αμφιβολίες των αγορών για τη μακροζωία της της ΕΕ και οδήγησε υψηλότερα το χρυσό το φετινό καλοκαίρι. Aλλη μια ώθηση σημειώθηκε λόγω των μη επαρκών «στοιχείων» από τη Fed για το πότε θα προχωρήσει σε μια αύξηση των επιτοκίων. Ένα αδύναμο δολάριο- το αποτέλεσμα μια τέτοιας αβεβαιότητας-είναι συνήθως ένα δώρο στα εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάρια.

Aντίστροφα ο χρυσός κινείται πτωτικά όταν αυξάνονται οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό, δηλαδή ακριβώς αυτό που συνέβη αργότερα φέτος».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.