Quantcast
Κερέ: Δεν σχεδιάζουμε να μειώσουμε περαιτέρω τα επιτόκια καταθέσεων - enikonomia.gr
share

Κερέ: Δεν σχεδιάζουμε να μειώσουμε περαιτέρω τα επιτόκια καταθέσεων

δημοσιεύτηκε:

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει αυτή τη στιγμή σχέδια να μειώσει περαιτέρω κάτω από το μηδέν το επιτόκιό καταθέσεών της, δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Το επιτόκιο καταθέσεων βρίσκεται στο -0,4%, κάτι που σημαίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες της ευρωζώνης χρεώνονται από την Ευρωτράπεζα για τα αποθέματα χρημάτων που τηρούν σε αυτή. Στόχος της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων είναι να ωθήσει τις τράπεζες να διοχετεύσουν μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων τους στην πραγματική οικονομία, μέσω δανεισμού, ώστε να τονωθούν ο πληθωρισμός και η απασχόληση.

«Είναι επί της αρχής δυνατό να κόψουμε κι άλλο το επιτόκιο [καταθέσεων], όμως επί του παρόντος δεν υπάρχει σχέδιο να το πράξουμε», δήλωσε ο κ. Κερέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri Shimbun, με αφορμή τη σύνοδο του G7 στην Ιαπωνία.

Τα αρνητικά επιτόκια είναι μέρος του αγώνα της ΕΚΤ να αναζωογονήσει τον πληθωρισμό στη νομισματική ένωση, ο οποίος ξανακύλησε σε αρνητικό επίπεδο τον Απρίλιο, -0,2%, επαναφέροντας φόβους αποπληθωρισμού

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.