Quantcast
Με απώλειες 5,8% έκλεισαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - enikonomia.gr
share

Με απώλειες 5,8% έκλεισαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

δημοσιεύτηκε:

Με μεγάλες απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση από τα μέσα του 2011, καθώς η συνεχής πτώση των τιμών του πετρελαίου έχει κλονίσει τις ενεργειακές μετοχές. 

Ο πανευρωπαικός δείκτης μετοχών Stoxx Europe 600 είχε απώλειες 5,8% την εβδομάδα και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε κατά περίπου 524 δισ. δολάρια. Οι σημερινές απώλειες του Stoxx 600 έφθασαν το 2,6%.

Αντίστοιχες μειώσεις κατέγραψαν και τα τρία μεγάλα ευρωπαικά χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης (- 2,72% ο δείκτης DAX), του Λονδίνου (-2,49% ο FTSE 100) και του Παρισιού (-2,77% ο CAC 40). 

Η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα μέσα του 2009. Ειδικότερα, η τιμή του μπρεντ υποχώρησε κάτω και από τα 62 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κάτω από τα 58 δολάρια, καθώς κορυφώνονται οι ανησυχίες για υπερπροσφορά και αδύναμη ζήτηση του “μαύρου χρυσού”. 

Το αργό έχει μειωθεί σχεδόν 50% από τον Ιούνιο, αναγκάζοντας μία σειρά ευρωπαικών πετρελαικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Seadrill και η Fugro, να σταματήσουν τη διανομή μερισμάτων στο πλαίσιο των μέτρων που παίρνουν για τη μείωση των δαπανών τους. 

Ο δείκτης πετρελαικών εταιριεών και εταιρειών φυσικού αερίου του Stoxx κατέγραψε απώλειες 3,6% σήμερα και έχει κατρακυλήσει 30% από τον Ιούνιο με αποτέλεσμα να έχει χαθεί κεφαλαιοποίηση περίπου 300 δισ. δολαρίων από τον κλάδο.  

Οι μετοχές εταιριεών με μεγάλη έκθεση στη Ρωσία επλήγησαν επίσης σήμερα, καθώς το ρουσικό ρούβλι υποτιμήθηκε σε νέο χαμηλό, περίπου στα 58 ρούβλια ανά δολάριο. 

 

Πηγή: Reuters

 

Η πολιτική κρίση στην Ελλάδα βάρυνε επίσης στο κλίμα της αγοράς στη διάρκεια της εβδομάδας, καθώς ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Αθήνας έχασε περίπου το 20% από την περασμένη Παρασκευή. 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.