Quantcast
Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - enikonomia.gr
share

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

δημοσιεύτηκε:

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, καθώς οι μετοχές των πετρελαικών εταιρειών ανέκαμψαν μετά την υποχώρησή τους επί έξι συνεδριάσεις και η αισιοδοξία ενισχύθηκε σχετικά με τις προοπτικές στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα εν όψει της μεθαυριανής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της. Ο πανευρωπαικός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,5% στις 347,37 μονάδες στο κλείσιμο, ενώ είχε αυξηθεί ενδοσυνεδριακά έως 1%. Εξαίρεση στην ανοδική κίνηση των μεγάλων ευρωπαικών αγορών ήταν το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με τον δείκτη DAX να υποχωρεί 0,3%, Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,29% και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι άνοδο 0,25%.

Ο Stoxx Europe 600 έχει αυξηθεί 12% από ρτα χμαηλά επίπεδα του Οκτωβρίου, μετά τη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι μπορεί να διευρύνει το πρόγραμμα αγορών στοιχείων ενεργητικού από την κεντρική τράπεζα και να συμπεριλάβει κρατικά ομόλογα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας και της Κίνας ενίσχυσαν τα μέτρα στήριξης των οικονομιών τους. Πάνω από το 50% των οικονομολόγων που μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Bloomberg αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, εφόσον αποφασίσει την επέκταση του προγράμματός της για τη στήριξη της οικονομίας. 

Ο δείκτης μετοχών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 3,2%, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη από τους 19 βιομηχανικούς δείκτες του Stoxx 600, τερματίζοντας τη μεγαλύτερη σε διάρκεια υποχώρησή του τους τελευταίους 18 μήνες. Οι ενεργειακές μετοχές μειώθηκαν 10% τις έξι τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να κατρακυλούν. 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.