Quantcast
Moody's: Πιστωτικά θετικό γεγονός για την Ελλάδα η ελάφρυνση του χρέους - enikonomia.gr
share

Moody’s: Πιστωτικά θετικό γεγονός για την Ελλάδα η ελάφρυνση του χρέους

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα κέρδισε σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση χρέους από τους πιστωτές, ένα πιστωτικά θετικό γεγονός, τονίζει η Moody’s σε ανάλυσή της. Το Eurogroup σημειώνει προσέφερε στην χώρα σημαντική περαιτέρω ελάφρυνση χρέους που εξασφαλίζει ότι η χώρα έχει πολύ μέτριες ανάγκες αναχρηματοδότησης τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ο οίκος περιμένει η συμφωνία να ανοίξει το δρόμο ώστε να επιστρέψει η χώρα στις αγορές και να χρηματοδοτείται με διατηρήσιμο τρόπο από τις αγορές. «Θεωρούμε το πακέτο σημαντικό ορόσημο στην συνεχιζόμενη ανάκαμψη από την βαθιά κρίση κυβερνητικού χρέους, οικονομίας και τραπεζών.

Η χώρα θα υπόκειται σε πολύ πιο στενή επιτήρηση από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που βγήκαν από πρόγραμμα, και αυτό προσφέρει περισσότερη εξασφάλιση ότι οι αρχές θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική πειθαρχία. Την ίδια στιγμή οι πιστωτές επιβεβαίωσαν την δέσμευση να στηρίξουν την Ελλάδα, με τη μορφή επιπρόσθετου reprofiling μετά το 2032, αν αυτό απαιτηθεί. Θυμίζει ότι το βασικό μέρος της συμφωνίας στο Eurogroup αφορά την 10ετη επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων του β’ προγράμματος, δηλαδή τα δάνεια του EFSF που συνολικά ανέρχονται σε 130,9 δισ. ευρώ.

Η πρώτη ωρίμανση μεταφέρθηκε για το Φεβρουάριο του 2033. Οι πληρωμές τόκων επίσης μετατέθηκαν κατά 10 χρόνια, δίνοντας στην κυβέρνηση μια μακρά περίοδο πολύ μέτριων χρηματοδοτικών αναγκών, όπως φαίνεται και στο γράφημα, και αυτό σημειώνει είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές τα επόμενα χρόνια.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά τη δημιουργία σημαντικού μαξιλαριού ρευστότητας που εξασφαλίζει ότι η χώρα δεν χρειάζεται να βγαίνει στις αγορές όταν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις. Θα είναι μεγαλύτερο απ’ όσο αναμένονταν, 24,1 δισ. ευρώ (10% του προβλεπόμενου για το 2018 ΑΕΠ), καλύπτοντας τις ανάγκες για σχεδόν δυο χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ο Moody’s πιστεύει ότι η ενισχυμένη εποπτεία εξασφαλίζει ότι οι μελλοντικές κυβερνήσεις δεν θα αναστρέψουν προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Οι αξιολογήσεις για είναι τριμηνιαίες αντί εξάμηνες, όπως στις άλλες χώρες που βγήκαν από το πρόγραμμα. Παράλληλα, υπάρχουν δυο ακόμα μικρότερες ρυθμίσεις στο χρέος, η επιστροφή των κερδών που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα και η ακύρωση της αύξησης επιτοκίων σε μια από τις σειρές ομολόγων του EFSF. Σχετίζονται με όρους και εξαρτώνται από την ολοκλήρωση σειράς μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια, με τους οποίους οι πιστωτές πιστεύουν ότι θα προσφερθεί περαιτέρω κίνητρο στην Ελλάδα να παραμείνει εντός τροχιάς.

 Πηγή: euro2day

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.