Quantcast
Μorgan Stanley: Πρόβλεψη σοκ για υποχώρηση της τιμής πετρελαίου στα 43 δολ. το βαρέλι - enikonomia.gr
share

Μorgan Stanley: Πρόβλεψη σοκ για υποχώρηση της τιμής πετρελαίου στα 43 δολ. το βαρέλι

δημοσιεύτηκε:

Nέα κάθετη πτώση καταγράφεται στην αγορά του μαύρου χρυσού με τη Morgan Stanley να υποβαθμίζει σαρωτικά τις προβλέψεις της.

Την ίδια ώρα μαίνεται ο πόλεμος τιμών μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών συνεχίζεται, με το Ιράκ να ακολουθεί το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας και να προχωρά σε μείωση των τιμών για τις πωλήσεις αργού στους πελάτες της Ασίας.

Έτσι, η τιμή πετρελαίου Brent υποχωρεί κατά 86 σεντ, στα 65,33 δολ. ανά βαρέλι που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2009.

Η τιμή του αργού στην αμερικανική αγορά υποχωρεί κατά 1,3% στα 62,25 δολ. ανά βαρέλι. Για το έτος, η τιμή του μαύρου χρυσού καταγράφει βουτιά μεγαλύτερη του 40%.

Το Ιράκ, η δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα από τα μέλη του ΟΠΕΚ, ανακοίνωσε μείωση της τιμής του light crude από τη Βασόρα στο χαμηλότερο επίπεδο 11 ετών.

Σε αντίστοιχη κίνηση προέβη προ ημερών το Ριάντ μειώνοντας τις τιμές για τους πελάτες τόσο στην Ασία όσο και στις ΗΠΑ, καθώς φαίνεται πως για τη Σαουδική Αραβία αυτό που προέχει πλέον είναι η διατήρηση του μεριδίου αγοράς (με την αλλαγή των δεδομένων που έχει φέρει η σχιστολιθική παραγωγή στις ΗΠΑ) και όχι η προάσπιση της τιμής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg το Ιράκ προσφέρει τη μεγαλύτερη έκπτωση από τον Αύγουστο του 2003 συγκριτικά με τις τιμές των άλλων μελών του ΟΠΕΚ.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων και καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, η Morgan Stanley σοκάρει υποβαθμίζοντας την πρόβλεψή της για την τιμή του μαύρου χρυσού δηλώνοντας ότι μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στα 43 δολ. το βαρέλι το 2015.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.