Quantcast
Νέα ιστορικά χαμηλά για τα επιτόκια δανεισμού της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας - enikonomia.gr
share

Νέα ιστορικά χαμηλά για τα επιτόκια δανεισμού της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας

δημοσιεύτηκε:

Τα δεκαετή επιτόκια δανεισμού της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας έφθασαν σήμερα το πρωί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στην αγορά ομολόγων, καθώς οι τίτλοι χρέους των χωρών αυτών είναι περιζήτητοι από τους λίγους επενδυτές που εμφανίσθηκαν κατά το τέλος της εορταστικής περιόδου, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Λίγο μετά τις 09.00 ώρα Ελλάδος, το επιτόκιο της Γαλλίας εξελίχθηκε αντίστροφα προς τη ζήτηση φθάνοντας στο 0,812%, της Ισπανίας στο 1,541% και της Ιταλίας στο 1,819%, σπάζοντας τα προηγούμενα χαμηλά ρεκόρ της Τρίτης. Το γερμανικό επιτόκιο δανεισμού έπεσε στο 0,536%, πολύ κοντά στο ρεκόρ της Τρίτης, στο 0,535%.

Ο όγκος των συναλλαγών ήταν ιδιαίτερα χαμηλός, καθώς οι περισσότεροι παράγοντες των αγορών απουσίαζαν λόγω εορταστικής περιόδου, γεγονός που διεύρυνε τις υπάρχουσες τάσεις στις αγορές.

Ωστόσο, η αγορά των κρατικών ομολόγων ευνοήθηκε πολύ από τους παρόντες επενδυτές, τη στιγμή που οι χρηματιστηριακές τοποθετήσεις παρουσιάζουν ρίσκα κατά την τελευταία χρονική περίοδο, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα δεν είχε καμία επίδραση στις υπόλοιπες χώρες της ζώνης του ευρώ και επιβάρυνε μόνο τα ελληνικά επιτόκια που ξεπέρασαν το 9% την περασμένη Δευτέρα, ημέρα της τρίτης άκαρπης ψηφοφορίας στην ελληνική Βουλή για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και της ανακοίνωσης της ημερομηνίας της 25ης Ιανουαρίου για την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Τέλος, οι επενδυτές στράφηκαν προς τα ομόλογα των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης, καθώς προσδοκούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα λάβει μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η συνεδρίαση των συμβουλίου των κυβερνητών της 22ας Ιανουαρίου, κατά την οποία η ΕΚΤ είναι πιθανόν ανακοινώσει ευρύ πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ανάμεσά τους και τίτλων κρατικού χρέους.

 

Πηγή: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.