Quantcast
ΟΔΔΗΧ: Ανοίγει «λαϊκό» έντοκο γραμμάτιο με εγγύηση του Δημοσίου -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αποταμιευτές - enikonomia.gr
share

ΟΔΔΗΧ: Ανοίγει «λαϊκό» έντοκο γραμμάτιο με εγγύηση του Δημοσίου -Τι πρέπει να γνωρίζουν οι αποταμιευτές

δημοσιεύτηκε:

«Λαϊκό» έντοκο γραμμάτιο ανοίγει με εγγύηση του Δημοσίου και με ετήσιο επιτόκιο  3% και άνω. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως και απλοί αποταμιευτές έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν από σήμερα, 26 Τρίτη Σεπτεμβρίου έως και τις 28 Σεπτεμβρίου στα έντοκα γραμμάτια ελληνικού Δημοσίου 6μηνης διάρκειας που θα εκδοθούν προκειμένου να εξασφαλίσουν πιο υψηλά και αξιοπρεπή-επιτόκια καθώς εν μέσω  υψηλού πληθωρισμού ” κουρεύονται οι καταθέσεις τους.  Δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο δίνει δεύτερη ευκαιρία σε πολλά νοικοκυριά να πετύχουν μέχρι και δεκαπλάσιες αποδόσεις από αυτές που έχουν τα  χρήματα τους στις απλές καταθέσεις στις τράπεζες. Σημειώνεται δε πως, τα νέα έντοκα είναι τουλάχιστον μεγαλύτερα κατά 10%  από τα υφιστάμενα τραπεζικά.

Πάντως, το Ελληνικό Δημόσιο που εκδίδει σήμερα τίτλους «εγγυάται» πως σε 6 μήνες θα επιστρέψει χρήματα και τόκους στους αποταμιευτές. Ο κίνδυνος που υπάρχει αναφορικά με την έκδοση αυτή είναι να μην οδηγηθεί η Ελλάδα σε 6 μήνες  σε νέα τεράστια οικονομική καταστροφή αντίστοιχη με εκείνη του 2010, όπου  αρκετοί ομολογιούχοι έχασαν μέρος από το κεφάλαιό τους.

Η σημερινή έκδοση τίτλων του Δημοσίου είναι η δεύτερη που γίνεται ύστερα από αρκετά χρόνια και σε αυτή μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα για απόκτηση τίτλων αξίας έως 15.000 ευρώ. Παράλληλα επισημαίνεται πως οι εγγραφές γίνονται μέχρι και τις 26 Σεπτεμβρίου ενώ η δημοπρασία θα γίνει αύριο Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου. Ως τιμή διάθεσης θα οριστεί η τιμή της τελευταίας (πιο υψηλής) προσφοράς, η οποία θα γίνει αποδεκτή από το Δημόσιο κατά την δημοπρασία.

Σημειώνεται δε, πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας εγγραφής, θα ανακοινωθεί το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθεί μέσω αυτής της διαδικασίας.

Πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η εν λόγω δανειακή έκδοση του Δημοσίου καθώς στη δημοπρασία του μηνός Ιουλίου τα έντοκα 6 μηνών προσέφεραν  επιτόκιο 3,8%. Δηλαδή   το ποσοστό αυτό του επιτοκίου ήταν υψηλότερο κατά 50% από 2,4% που δίνονταν στις αρχές του έτους. Ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εν λόγω δημοπρασία θα πρέπει να δουν  τις απώλειες από άμεσα ή έμμεσα «κουρέματα» καταθέσεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.