Quantcast
ΟΔΔΗΧ: Σήμερα η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου - enikonomia.gr
share

ΟΔΔΗΧ: Σήμερα η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου

δημοσιεύτηκε:

Στην επανέκδοση 10ετούς ομολόγου με κουπόνι 4,25%, λήξεως 15 Ιουνίου 2033 θα προχωρήσει σήμερα, Τετάρτη το Δημόσιο, ύστερα από σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ.

Τη διαδικασία για την επανέκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναμένεται να “τρέξουν” οι τράπεζες  Barclays, Bank of America Securities, η Commerzbank, η Goldman Sachs Europe, η J P Morgan και η Societe General. Το δημόσιο εκτιμάται ότι θα αντλήσει από τις αγορές κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δημοπρασία ομολόγων

Σημειώνεται πως είναι η πρώτη δημοπρασία ομολόγων που  γίνεται στο πλαίσιο του τριμηνιαίου προγράμματος δημοπρασιών, που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με βασικό στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς κρατικών τίτλων. Η κίνηση αυτή  γίνεται λίγο πριν την αναθεώρηση της αξιολόγησης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s την Παρασκευή 21 Απριλίου.

Σκοπός της επανέκδοσης είναι η ικανοποίηση της επενδυτικής ζήτησης και ταυτόχρονα η διευκόλυνση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων. Το ποσό που θα δημοπρατηθεί θα είναι έως 300 εκατ. ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 (Τ+5). Στη δημοπρασία θα συμμετάσχουν μόνον Βασικοί Διαπραγματευτές (Β.Δ.) με υποβολή, μέσω της ΗΔΑΤ, αποκλειστικά μέχρι 5 ανταγωνιστικών προσφορών έκαστος, που θα πρέπει να υποβληθούν έως τη 12:00 μ.μ., τοπική ώρα σήμερα 19 Απριλίου 2023 και οι οποίες ικανοποιούνται μέχρι του ύψους του δημοπρατούμενου ποσού, στην τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut off τιμή). Μόνο ανταγωνιστικές προσφορές θα γίνουν αποδεκτές στη δημοπρασία.

Οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2023 διαμορφώνονται περίπου στα 15,4 δισ. ευρώ. Πάντως  ο στόχος είναι να αντληθούν τουλάχιστον  7 δισ. ευρώ από τις αγορές  ενώ σε περίπτωση έκδοσης πράσινου ομολόγου το ποσό θα αυξηθεί στα 8 δισ. ευρώ.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.