Quantcast
ΟΟΣΑ: Προειδοποίηση στην Ευρωζώνη από τους leading indicators - enikonomia.gr
share

ΟΟΣΑ: Προειδοποίηση στην Ευρωζώνη από τους leading indicators

δημοσιεύτηκε:

Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τους βασικούς δείκτες που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον ΟΟΣΑ, τοποθετώντας την ευρωζώνη σε κίνδυνο υποχώρησης εκ νέου σε ύφεση.

 

Επιβράδυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Ρωσία

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι οι δείκτες του οικονομικής δραστηριότητας –οι οποίοι βασίζονται σε πληροφορίες από τον Οκτώβριο- κάνουν επίσης λόγο για επιβράδυνση στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Ρωσία, ενώ υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως, θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδο τους επόμενους μήνες.

Οι βασικοί δείκτες ενισχύουν τις ανησυχίες ότι η οικονομική δραστηριότητα μπορεί για άλλη μία φορά να αρχίσει να υποχωρεί στην ευρωζώνη. Η νομισματική ένωση ανέκαμψε από την μείωση της παραγωγής για 18 συνεχόμενους μήνες, στο β΄ τρίμηνο του 2013, αλλά έχει δυσκολευθεί να παρουσιάσει μια σημαντική ανάκαμψη. Η οικονομία της αναπτύχθηκε μόλις 0,2% στο γ΄ τρίμηνο, έχοντας διευρυνθεί 0,1% στο α΄ τρίμηνο.

 

Απώλεια του momentum ανάπτυξης, ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Ιταλία

«Στην ευρωζώνη, ο σύνθετος leading indicator (CLI) συνεχίζει να κάνει λόγο για απώλεια του momentum ανάπτυξης, ιδιαίτερα στη Γερμανία και την Ιταλία», ανέφερε ο ΟΟΣΑ. «Ωστόσο, αναμένεται momentum σταθερής ανάπτυξης για τη Γαλλία».

Η προειδοποιητική ένδειξη από τους βασικούς δείκτες έρχεται ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων για τους κλάδους υπηρεσιών και μεταποίησης που εμφάνισαν ότι η δραστηριότητα στον ιδιωτικό κλάδο αυξήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 16 μηνών στη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Ο αριθμός των ανθρώπων χωρίς εργασία αυξήθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Οκτώβριο, ενώ ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού, επέστρεψε σε χαμηλό πέντε ετών το Νοέμβριο.

 

Ewald Nowotny: «Μαζική εξασθένιση» του οικονομικού momentum της ευρωζώνης

Μιλώντας σε εκδήλωση στην Φρανκφούρτη σήμερα, το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Ewald Nowotny δήλωσε πως υπήρξε «μαζική εξασθένιση» του οικονομικού momentum της ευρωζώνης.

Απαντώντας στην προοπτική συνέχισης της χαμηλής ανάπτυξης και του πληθωρισμού, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi άνοιξε την Πέμπτη την πόρτα σε μια δραματική κλιμάκωση της εκστρατείας της Τράπεζας να τονώσει την σχεδόν στάσιμη οικονομία της ευρωζώνης, αλλά ανέβαλε οποιαδήποτε κίνηση μέχρι τις αρχές του 2015, εν τω μέσω ενδείξεων για συνεχείς διαιρέσεις σχετικά με την σωστή πορεία δράσης.

Ο σύνθετος leading indicator του ΟΟΣΑ για τα 34 κράτη-μέλη του, παρέμεινε αμετάβλητος στις 100,4 μονάδες για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Ξεχωριστές εθνικές μετρήσεις κάνουν λόγο για επιβράδυνση της ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο, «αν και από σχετικά υψηλά επίπεδα», ενώ δήλωσε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία θα επιβραδυνθεί περαιτέρω.

 

Ινδία η μόνη μεγάλη οικονομία που βίωσε άνοδο

Η Ινδία ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία που βίωσε άνοδο του leading indicator, σηματοδοτώντας μια ανάκαμψη της ανάπτυξης στους επόμενους μήνες. ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι οι δείκτες για την Κίνα και την Βραζιλία, έκαναν λόγο για σταθερή ανάπτυξη.

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν «ενδείξεις για μια θετική αλλαγή στο momentum», στον βασικό της δείκτη για την Ιαπωνία. Η οικονομία αναπτύχθηκε στο α΄ τρίμηνο, εν όψει μιας αύξησης του φόρου πωλήσεων τον Απρίλιο, καθώς τα νοικοκυριά έσπευσαν να κάνουν τώρα τις αγορές τους, και στη συνέχεια συρρικνώθηκε δραματικά στο β΄ τρίμηνο. Επίσης συρρικνώθηκε στο γ΄ τρίμηνο.

Οι βασικοί δείκτες του ΟΟΣΑ παρέχουν πρόωρες ενδείξεις σημείων μεταστροφής μεταξύ της ανάπτυξης και της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, και βασίζονται σε σειρά στοιχείων που έχουν ιστορικό στο να σηματοδοτούν τις αλλαγές της οικονομικής δραστηριότητας.

© Dow Jones Newswires

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.