Quantcast
ΟΠΕΚ: Αποχωρεί η Αγκόλα από την 1η Ιανουαρίου – Τέταρτη «έξοδος» μέσα σε λίγα χρόνια - enikonomia.gr
share

ΟΠΕΚ: Αποχωρεί η Αγκόλα από την 1η Ιανουαρίου – Τέταρτη «έξοδος» μέσα σε λίγα χρόνια

δημοσιεύτηκε:

Η Αγκόλα ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ, μειώνοντας κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που είναι η παραγωγή της, τη συνολική παραγωγή των χωρών-μελών του οργανισμού των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Η έξοδος της Αγκόλας από το καρτέλ πετρελαίου είναι η τέταρτη που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια, μετά την αποχώρηση της Ινδονησίας το 2016, του Κατάρ το 2019 και του Εκουαδόρ το 2020.

Η αποχώρηση της αφρικανικής χώρας αφήνει τον ΟΠΕΚ πλέον με 12 μέλη και μια παραγωγή περίπου 27 εκ. βαρελιών την ημέρα, που αντιπροσωπεύει το 27% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Ο ΟΠΕΚ είχε ιδρυθεί το 1960 από τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τη Βενεζουέλα, το Ιράν και το Ιράκ, ενώ η Αγκόλα έγινε μέλος του 0ργαννισμού το 2007. Από το 2017, ο ΟΠΕΚ συνεργάζεται με τη Ρωσία και άλλες παραγωγές χώρες εκτός του οργανισμού στο πλαίσιο του συνασπισμού ΟΠΕΚ+ για τον έλεγχο της αγοράς πετρελαίου.

Τα τελευταία χρόνια, η Αγκόλα διαφωνούσε με τις ποσοστώσεις παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και είχε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί, ενώ για το 2024 ο οργανισμός μείωσε περαιτέρω το στόχο για την Αγκόλα στα 1,1 εκ. βαρέλια.

Οι ποσοστώσεις του οργανισμού έχουν σκοπό να υποστηρίζουν τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, όμως μπορεί να περιορίζουν την ικανότητα μιας παραγωγού χώρας να προσελκύει επενδύσεις σε νέες παραγωγικές δυνατότητες γιατί ψαλιδίζουν τα κέρδη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.