Quantcast
ΟΠΕΚ: Δεν συμφώνησε τελικά σε πλαφόν της παραγωγής - Πτώση των τιμών - enikonomia.gr
share

ΟΠΕΚ: Δεν συμφώνησε τελικά σε πλαφόν της παραγωγής – Πτώση των τιμών

δημοσιεύτηκε:

Παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ δεν συμφώνησαν να θέσουν μία οροφή στην παραγωγή πετρελαίου στη σημερινή σύνοδο του Οργανισμού που έκλεισε με διαφωνίες.

Οι τιμές πετρελαίου καταγράφουν σημαντικές απώλειες, με την τιμή του αμερικανικού να υποχωρεί 2,7% και να διαμορφώνεται και πάλι κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε δεν υπάρχει αναφορά σε ανώτατο όριο παραγωγής πετρελαίου, επιτρέποντας προφανώς στις χώρες – μέλη να συνεχίσουν την εξόρυξή του στα σημερινά επίπεδα, σε μία αγορά που χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Αμπντουλά αν Μπαντρί, δήλωσε ότι ο Οργανισμός δεν μπόρεσε να συμφωνήσει, επειδή δεν είναι δυνατό να προβλέψει την ποσότητα του πετρελαίου που θα ρίξει στην αγορά τον Ιράν το επόμενο έτος, καθώς οι κυρώσεις εναντίον του αίρονται με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από έξι μήνες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Το Ιράν δήλωσε ότι δεν θα εξετάσει μείωση της παραγωγής του, πριν αποκαταστήσει την παραγωγή του που είχε συμπιεσθεί επί χρόνια λόγω των κυρώσεων από τη Δύση. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ Ναίμι, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ελπίζει πως η παγκόσμια ζήτηση θα μπορέσει να απορροφήσει ένα αναμενόμενο άλμα της ιρανικής παραγωγής το επόμενο έτος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.