Quantcast
Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - enikonomia.gr
share

Οριακές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

δημοσιεύτηκε:

Εικόνα σταθεροποίησης εμφάνισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα κατά την έναρξη της συνεδρίασης, της τελευταίας για τη φετινή χρονιά, και αναμένεται να καταγράψουν τα υψηλότερα ετήσια κέρδη τους από το 2013 χάρη στην άνοδο των μετοχών τεχνολογίας και τον ισχυρό κλάδου πρώτων υλών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ήταν αμετάβλητος σε ποσοστιαίους όρους, ενώ τα blue chips της ευρωζώνης υποχώρησαν κατά 0,1%.

Ο βρετανικός FTSE 100 ανήλθε σε νέο ιστορικά υψηλό επίπεδο και σημείωσε άνοδο κατά 0,1%, ενώ οι ιταλικές μετοχές υποχώρησαν μόλις κατά 0,2% αφού ο πρόεδρος της χώρας διέλυσε το κοινοβούλιο χθες, με τις εκλογές να προγραμματίζονται για τις 4 Μαρτίου.

Συνολικά το 2017 ήταν μια θετική χρονιά για τις ευρωπαϊκές μετοχές, χάρη στα ισχυρά εταιρικά κέρδη, το θετικό οικονομικό περιβάλλον και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν σοβαρά αναταραχές σε πολιτικό επίπεδο.

Ο STOXX αναμένεται να ολοκληρώσει το 2017 με άνοδο περίπου 8%, καταγράφοντας την καλύτερη χρονιά του από το 2013. Οι δείκτες αναφοράς της Γερμανίας και της Ιταλίας ξεχώρισαν, με άνοδο 13% και 14,7% αντίστοιχα.

Οι περιφερειακές αγορές είχαν επίσης μια καλή χρονιά, με το γενικό δείκτη του ελληνικού χρηματιστήριου να ενισχύεται πάνω από 24% και την Πορτογαλία να σημειώνει άνοδο κατά 14,5%.

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 6,9% ενώ ο ισπανικός IBEX κατά 7,8%. Η αβεβαιότητα για το Brexit επηρέασε αρνητικά τις βρετανικές μετοχές, ενώ η ανάκαμψη της στερλίνας άσκησε πιέσεις στις εταιρίες μεγάλης κεφαλαιοποίησης με εξαγωγική δραστηριότητα.

Σε επίπεδο κλάδων, στη φετινή χρονιά κυριάρχησε η άνοδος σχεδόν κατά 20% των ευρωπαϊκών μετοχών τεχνολογίας, με τις πρώτες ύλες να ακολουθούν. Η μετοχή της εταιρίας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων AMS κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη στον δείκτη STOXX, σημειώνοντας άνοδο 206% το 2017.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.