Quantcast
Παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες Ρωσίας και Νορβηγίας - enikonomia.gr
share

Παρεμβάσεις από τις κεντρικές τράπεζες Ρωσίας και Νορβηγίας

δημοσιεύτηκε:

Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου διαχέεται στις χρηματοπιστωτικές αγορές, κλονίζοντας τις αξίες μετοχών και νομισμάτων οικονομιών που στηρίζονται στον “μαύρο χρυσό” και ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να λάβουν μέτρα. 

Οι κεντρικές τράπεζες της Ρωσίας και της Νορβηγίας αντέδρασαν σήμερα στη μείωση των τιμών για να ανακόψουν τις μαζικές πωλήσεις των νομισμάτων τους, ενώ τα χρηματιστήρια στον Περσικό Κόλπο κατέγραψαν μεγάλες μειώσεις. 

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό επιτόκιό της στο 10,5% από 9,5% και το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 9,5% από 8,5% σε μία προσπάθεια να σταματήσει την πτώση του ρουβλιού. Το ρούβλι είχε πληγεί στη διάρκεια του έτους από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις κυρώσεις που ακολούθησαν, αλλά η υποτίμησή του εξογκώθηκε τους τελευταίους μήνες από το πετρελαικό σοκ. Το 50% περίπου των ετήσιων εσόδων του προυπολογισμού της Ρωσίας προέρχονται από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Η νορβηγική κορώνα υποχώρησε σε χαμηλό 5ετίας έναντι του ευρώ, μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου από την κεντρική τράπεζά της στο 1,25% από 1,5% για να αντιμετωπισθεί η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Η κορώνα έχει υποτιμηθεί περίπου 7,4% έναντι του ευρώ από την αρχή του έτους. Η Νορβηγία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου της Ευρώπης. 

 

Πηγή: Wall Street Journal

 

 

.

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.