Quantcast
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Συνεχίζεται η κατρακύλα - enikonomia.gr
share

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Συνεχίζεται η κατρακύλα

δημοσιεύτηκε:

Η μεγάλη βουτιά των τιμών του πετρελαίου συνεχίζεται και σήμερα με τις τιμές να διολισθαίνουν σεχαμηλό 4,5 ετών στον απόηχο της απόφασης του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών να μην κόψει την παραγωγή του σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις πιέσεις στις τιμές.

Η τιμή του αργού West Texas Intermediate έχασε και το επίπεδο των 70 δολ. και βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2010, ενώ το Brent διαπραγματεύεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2010.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου χάνει 5,37 δολ. ή 7,2% στα 68,38 δολ. στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το Brent Ιανουαρίου υποχωρεί 1,3% στα 71,62 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.

Οι τιμές έχουν μπει σε πτωτική τροχιά από τα μέσα Ιουνίου υποχωρώντας πάνω από 30%, λόγω της υψηλής προσφοράς σε σχέση με τη ζήτηση.

Επιπτώσεις
Η περαιτέρω πτώση των τιμών του πετρελαίου θα πλήξει του ισολογισμούς και τα κέρδη των εταιρειών διύλισης πετρελαίου, άρα και τις μετοχές τους, όπως εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs, ενώ σύμφωνα με τους Financial Times, η πτώση επηρεάζει και τις τράπεζες με διεθνή εμβέλεια όπως Barclays και η Wells Fargo.

Από την άλλη, θα μειωθεί το ενεργειακό κόστος σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες και μαζί με αυτό και το συνολικό κόστος παραγωγής. Η πτώση κατά 10 δολάρια της τιμής του πετρελαίου οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,1%, ενώ για κάθε πτώση 10 δολαρίων στη τιμή του αργού το αμερικανικό ΑΕΠ επωφελείται κατά 0,2%, ενώ ο κάθε οδηγός στις ΗΠΑ εξοικονομεί περί 120 δολάρια το χρόνο για κάθε 10 σεντ πτώσης ανά λίτρο στο καύσιμο κίνησης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.