Quantcast
Pimco: Οι 4 στρατηγικές για τους επενδυτές στις χρηματιστηριακές αγορές το 2016 - enikonomia.gr
share

Pimco: Οι 4 στρατηγικές για τους επενδυτές στις χρηματιστηριακές αγορές το 2016

δημοσιεύτηκε:

Έπειτα από πολλά χρόνια υψηλών αποδόσεων και χαμηλής μεταβλητότητας, καθώς η αγορά ανέκαμπτε από τα χαμηλά του 2009, οι επενδυτές μετοχών αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Οι αποτιμήσεις εμφανίζονται σε πολύ καλά επίπεδα, η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει σε ανισορροπία και τα επιτόκια των ΗΠΑ αναμένεται ότι θα αυξηθούν.

Παρόλ’ αυτά, το επενδυτικό fund Pimco επισημαίνει σε έκθεσή του ότι το μακροοικονομικό υπόβαθρο παραμένει ευνοϊκό για τις μετοχές.

Καθώς η παγκόσμια οικονομία συγκλίνει σε πιο αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς τα χρέη και η δυναμική ανάπτυξης κρατούν τα πραγματικά επιτόκια χαμηλά και ενώ ο πληθωρισμός παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η Pimco αναμένει ότι οι μετοχές θα δώσουν αποδόσεις που θα ξεπεράσουν άλλες κατηγορίες επενδύσεων, όπως οι τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος. Ακόμη και έτσι όμως, οι προσδοκίες για μέτρια ανάπτυξη θα πρέπει να οδηγήσουν σε αποδόσεις αρκετά χαμηλότερες από ότι τα τελευταία 6 χρόνια. Και σε μία χρονιά με «γεμάτες» αποτιμήσεις, οποιαδήποτε μη θετικά νέα για τα μακροοικονομικά ή τα κέρδη μπορεί να προκαλέσει σημαντική μεταβλητότητα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα λοιπόν, η Pimco προτείνει τέσσερις στρατηγικές για την επενδυτική τακτική του 2016.

Ειδικότερα:

1. Βελτιώστε τις βασικές επενδύσεις σας.

Η Pimco εκτιμά ότι οι επενδυτές πρέπει να διατηρούν ισχυρές θέσεις σε μετοχές, αλλά πάντα να αναζητούν περιθώρια για υψηλότερες αποδόσεις.

Η τεχνική ανάλυση από μόνη της μπορεί πλέον να μην αρκεί.

2. Επενδύστε παγκόσμια.

Οι νομισματικές πολιτικές ανά τον κόσμο αποκλίνουν, κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες διακυμάνσεις στα ανά τον κόσμο χρηματιστήρια.

Καθώς οι ΗΠΑ αυξάνουν τα επιτόκια μπορεί να εμφανιστεί μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος, «γεννώντας» κέρδη για κάποιες εταιρείες και… προβλήματα για κάποιες άλλες.

Οι επενδυτές πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε να βρουν τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες σε σχέση ρίσκου/απόδοσης, ανεξαρτήτως εντοπιότητας των εταιρειών.

Ειδικά για τους αμερικανούς επενδυτές, η Pimco τονίζει ότι οι μετοχές στο εξωτερικό έχουν υποαποδόσει των αμερικανικών και έχουν καλύτερη δυναμική.

3. Αναζητήστε πηγές σταθερών αποδόσεων.

Στον πυρήνα τους, οι αποδόσεις από μετοχές έχουν δύο συστατικά: την αύξηση της αξίας του κεφαλαίου και τα μερίσματα.

Τα τελευταία χρόνια έχει κυριαρχήσει το πρώτο σκέλος.

Με το βλέμμα στο μέλλον, τα μερίσματα δείχνουν ότι μπορεί να είναι μία πηγή πιο σταθερής απόδοσης, αν και επισημαίνεται ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Συνήθως οι μετοχές με υψηλό μέρισμα δυσκολεύονται σε περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων.

Αυτό και πάλι αναδεικνύει τη σημασία της παγκόσμιας διασποράς του χαρτοφυλακίου.

4. Μειώστε τον κίνδυνο πτώσης.

Καθώς οι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με την προοπτική υψηλότερης μεταβλητότητας, η προστασία σε περίπτωση κάμψης πρέπει να είναι καθοριστικός παράγοντας στις κινήσεις για μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

Εξ ορισμού, η παθητική έκθεση θα πιάσει το 100% της αρνητικής πορείας της αγοράς.

Πως μπορούν να προστατευτούν οι επενδυτές, ενώ συμμετέχουν ενεργά στις αγορές;

Η στρατηγική χαμηλής μεταβλητότητας μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα ασύμμετρων αποδόσεων είτε από θετικές είτε από αρνητικές αγορές.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.