Quantcast
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε υψηλό σχεδόν 10ετίας η τιμή του πετρελαίου - Ρεκόρ για αέριο - enikonomia.gr
share

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε υψηλό σχεδόν 10ετίας η τιμή του πετρελαίου – Ρεκόρ για αέριο

δημοσιεύτηκε:

Στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν των 10 τελευταίων ετών ” σκαρφάλωσε” η τιμή του πετρελαίου,

Ενώ την ίδια στιγμή το φυσικό αέριο και το αλουμίνιο καταγράφουν ιστορικά ρεκόρ, όλα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία που τροφοδοτεί τους φόβους για την προμήθεια ενέργειας και πρώτων υλών. Το αμερικανικό αργό (WTI) αυξήθηκε έως τα 111,50 δολάρια, τιμή-ρεκόρ από το 2013, ενώ το μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας ανήλθε στα 113,02 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2014. Γύρω στις 13.30 ώρα Ελλάδας, οι τιμές υποχώρησαν λίγο, αλλά συνέχιζαν να καταγράφουν άνοδο περίπου 5%.

Φυσικό αέριο: Στα 194,715 ευρώ εκτοξεύθηκε η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF, επίσης εκτοξεύθηκε σήμερα φθάνοντας τα 194,715 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ιστορικό ρεκόρ, και η τιμή του βρετανικού αερίου αυξήθηκε σε επίπεδο πολύ κοντά στο ιστορικό υψηλό του περασμένου Δεκεμβρίου.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και αντιστοιχεί σε πάνω από το 40% των ετήσιων εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η παγκόσμια οικονομία είναι αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη με έλλειψη ενέργειας», ανέφερε ο Μπγιάρνε Σίλντροπ, αναλυτής στη Seb.«Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε απότομη μείωση των ενεργειακών εξαγωγών της Ρωσίας, παρόλο που αυτές εξαιρούνται από τις κυρώσεις» για την ώρα, συνέχισε ο αναλυτής.

«Ο κίνδυνος είναι πλέον η Δύση να υποστεί αυξανόμενη πίεση για να επιβάλει κυρώσεις στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου και αερίου», εκτίμησε ο Νιλ Γουίλσον, αναλυτής στην Markets.com.

Η ρωσοουκρανική σύγκρουση έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι τιμές του αργού αυξάνονταν ήδη σημαντικά λόγω της ανεπαρκούς προσφοράς και μιας ισχυρής ανάκαμψης της ζήτησης παγκοσμίως που ήλθε ως αποτέλεσμα της άρσης, σε πολλές χώρες, των υγειονομικών περιορισμών που επιβλήθηκαν για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού.

Οι τιμές των εμπορευμάτων επίσης κινούνταν ανοδικά, με τις «διακοπές στις προμήθειες από τη Ρωσία να γίνονται όλο και πιο πιθανές», τόνισε ο Ντάνιελ Μπρίσμαν της Commerzbank. «Φαίνεται ότι είναι όλο και πιο δύσκολη η εξαγωγή πρώτων υλών από τη Ρωσία».

Ο δείκτης LME, που περιλαμβάνει τις τιμές αλουμινίου, χαλκού, μόλυβδου, νικελίου και ψευδαργύρου που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην αγορά μετάλλων London Metal Exchange, έφθασε επίσης στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 4.965,4 μονάδων, αποτυπώνοντας τη γενικότερη αύξηση των τιμών των βιομηχανικών μετάλλων. Ο τόνος του αλουμινίου έφθασε σήμερα τα 3.552 δολάρια στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (London Metal Exchange, LME), μια τιμή ρεκόρ, όταν ο τόνος νικελίου παρέμενε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών.

Το 2021, η Ρωσία ήταν ο τρίτος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο μετά την Κίνα και την Ινδία, σύμφωνα με τα στοιχεία του World Bureau of Metal Statistics, και εξάγει μεγάλο μέρος της παραγωγής της προς την Τουρκία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.




Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις 855,25 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών

Πτωτικά κινούνται οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, έχουν όμως καλύψει έναν μεγάλο μέρος από τις αρχικές τους απώλειες, με την αγορά να κινείται πάνω από τις 850 μονάδες, ενώ τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν περάσει σε θετικό έδαφος.

Την ίδια ώρα η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο και εκτιμά ότι το επόμενο 12μηνο ο Γενικός Δείκτης Τιμών θα ανέλθει στις 1.175 μονάδες και σημειώνει ότι η ελληνική αγορά προσφέρει καλύτερο προφίλ κινδύνου/ανταμοιβής απ’ ό,τι ο S&P 500.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:30 διαμορφώνεται στις 855,25 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,30%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 833,56 μονάδες (-3,80%).

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 126,19 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,54%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,13%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Jumbo (+4,64%), της Πειραιώς (+2,00%) και του ΟΤΕ (+1,11%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (-6,70%), της Aegean Airlines (-547%), της ΔΕΗ (-5,11%) και της Eurobank (-3,74%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (+4,53%) και των Τηλεπικοινωνιών (+1,07%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τροφίμων (-6,70%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-3,57%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσιάζουν η Eurobank και η Alpha Bank με 19.728.510 και 19.195.357 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Alpha Bank με 20,955 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 18,859 με εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινούνται 26 μετοχές, 96 πτωτικά και 15 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Mermeren +6,02% και Βιοκαρπέτ +4,43%.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Γενική Εμπορίου -7,11% και Κτήμα Λαζαρίδη -6,98%.


Οριακή πτώση για το ευρώ


Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,27% και διαμορφώθηκε στα 1,1099 δολάρια.

Το ευρώ βρέθηκε στα 128,0560 γεν, στο 0,8326 με τη στερλίνα και στο 1,0212 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,45% έναντι του γεν και διαμορφώθηκε στα 115,4040 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημείωσε οριακή άνοδο 0,02% και διαμορφώθηκε στα 1,3328 δολάρια.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.