Quantcast
Πτώση καταγράφουν οι ευρωαγορές - enikonomia.gr
share

Πτώση καταγράφουν οι ευρωαγορές

δημοσιεύτηκε:

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά σήμερα, εν μέσω ευρύτερων πωλήσεων, καθώς το ευρώ ενισχύεται μετά την ομιλία του επικεφαλής τα ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο Τζάκσον Χολ, με την οποία δεν εξέφρασε ανησυχία για την ισχυροποίηση του ενιαίου νομίσματος.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου ήταν κλειστό λόγω αργίας, με συνέπεια να είναι μειωμένη η συναλλακτική δραστηριότητα. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,5%. Ο δείκτη STOXXE μειώθηκε έως 0,7% σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων.

«Η σύνοδος στο Τζάκσον Χολ ήταν εκρηκτική για το ευρώ και τους Αμερικανούς χρηματιστές δολαρίων», δήλωσε αναλύτρια της London Capital Group, προσθέτοντας: «Το ισχυρό ευρώ επηρεάζει αρνητικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η σταδιακή μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων (της ΕΚΤ) μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω απώλεια του ηθικού των επενδυτών στην πορεία για την απόφαση της ΕΚΤ».

Οι μετοχές της Ευρωζώνης ανήλθαν τον Μάιο στο υψηλότερο επίπεδο δύο ετών και πλέον, καθώς τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία και εταιρικά αποτελέσματα προκάλεσαν μεγάλες εισροές κεφαλαίων στην περιοχή, αλλά η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ τις έχει επηρεάσει αρνητικά.

Σχεδόν το σύνολο των κλάδων υφίσταντο απώλειες σήμερα, με τον μεταλλευτικό να αποτελεί το μεγαλύτερο βαρίδι για τις μετοχές της Ευρωζώνης. Η μετοχή της φιλανδικής χαρτοβιομηχανίας Stora Enso μειώθηκε 4,6%. Οι μετοχές των εταιρειών αντασφάλισης υπέφεραν από τις πλημμύρες που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ και τις καταστροφές που επέφεραν στο Χιούστον. Η μετοχή της Hannover Re σημείωνε πτώση 1,3% και της Munich Re κατά 0,8%. Μεταξύ των λίγων μετοχών με κέρδη ήταν αυτή της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Altice, η οποία αυξήθηκε 1%, καθώς οι επενδυτές καλωσόρισαν την είδηση για επαναγορά μετοχών της ύψους 1 δισ. ευρώ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.