Quantcast
Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές - enikonomia.gr
share

Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές μετοχές

δημοσιεύτηκε:

Το δολάριο υποχώρησε σήμερα από το υψηλό 14 ετών, ενώ μειώθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων και οι ανησυχίες για τις τράπεζες οδήγησαν νωρίτερα πτωτικά τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Η ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι νέες πολιτικές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα ενισχύσουν την αμερικανική οικονομία έχουν προσφέρει στήριξη στο δολάριο και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων μετά την εκλογή του στις αρχές Νοεμβρίου ενώ οδήγησαν τις αμερικανικές μετοχές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Χθες, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε σε ιστορικό υψηλό, μια ανάσα από το όριο των 20.000 μονάδων – ένα επίπεδο που δεν έχει ποτέ διασπαστεί.

Ο δείκτης δολαρίου, που αποτιμά την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, μειώθηκε 0,1%, έχοντας ενισχυθεί κατά 5% φέτος και ενώ χθες ανήλθε σε υψηλό 14 ετών.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, που ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο και πλέον ετών την περασμένη εβδομάδα αφού η Federal Reserve αύξησε τα επιτόκια και προέβλεψε περισσότερες αυξήσεις απ’ ό,τι ανέμεναν οι περισσότεροι επενδυτές, μειώθηκαν κατά 1 μονάδα βάσης στο 2,56%.

Το ευρώ, που χθες υποχώρησε σε χαμηλό 14 ετών, ενισχύθηκε κατά 0,2% στο 1,0403 δολάριο ενώ το γεν ενισχύθηκε 0,2% στο 117,62.

Μικρή πτώση κατέγραψαν νωρίτερα οι ευρωπαϊκές μετοχές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε νωρίτερα 0,1%, έχοντας ανέλθει χθες σε υψηλό 11 μηνών, εξαιτίας της πτώσης των τραπεζικών μετοχών.

Η ιταλική Monte dei Paschi di Siena, που πρέπει να αντλήσει 5 δισεκ. ευρώ έως τα τέλη του μήνα για να αποφύγει μια κρατική διάσωση, παρέμενε στο επίκεντρο, με τη μετοχή της να υποχωρεί 17%. Απώλειες κατέγραφαν και οι ισπανικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να πρέπει να καταβάλουν περισσότερα από 4 δισεκ. ευρώ σε πελάτες τους αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέτρεψε απόφαση ισπανικού δικαστηρίου, η οποία περιόριζε τις αποζημιώσεις που έπρεπε να πληρώσουν εξαιτίας μιας αμφισβητούμενης ρήτρας σε συμβάσεις στεγαστικών δανείων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.