Quantcast
Πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων για τρίτη ημέρα - enikonomia.gr
share

Πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων για τρίτη ημέρα

δημοσιεύτηκε:

Με απώλειες έκλεισαν, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, τα ευρωπαικά χρηματιστήρια, λόγω της πτώσης των ενεργειακών μετοχών μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγών Χωρών) ότι η ζήτηση πετρελαίου το 2015 θα κινηθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών. 

Ο πανευρωπαικός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχώρησε 0,3% στις 339,32 μονάδες στο κλείσιμο των συναλλαγών, αντιστρέφοντας τα κέρδη 0,9% που κατέγραφε ενδοσυνεδριακά.

Από τους δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων μόνο ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε οριακά κέρδη (0,06%), ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 0,45% και ο CAC 40 στο Παρίσι 0,84%.

Ο δείκτης ενεργειακών μετοχών υποχώρησε σε χαμηλό 3ετίας, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των 19 κλαδικών δεικτών του Stoxx 600. H Shell, η Total και η BP κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη από 1%.  

 Ο ΟΠΕΚ μείωσε την πρόβλεψή του για το πετρέλαιο που θα χρειασθεί να προσφέρει το 2015, εν μέσω της αύξησης της προσφοράς αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου και χαμηλότερων εκτιμήσεων για την παγκόσμια κατανάλωση. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε την τιμή του μπρεντ στο χαμηλότερο επίπεδο για πάνω από 5 έτη, ενώ οι μετοχές των ευρωπαικών πετρελαικών εταιρειών και των εταιρειών φυσικού αερίου έχουν κατρακυλήσει 27% από το υψηλό του Ιουνίου.  

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.