Quantcast
Πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τη νέα βουτιά του πετρελαίου - enikonomia.gr
share

Πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά τη νέα βουτιά του πετρελαίου

δημοσιεύτηκε:

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία καταγράφουν αρνητικό πρόσημο τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά από το 2008.

Ο πανευρωπαικός δείκτη Stoxx Europe 600 έκλεισε με απώλειες 0,94%, ενώ όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια κατέγραψαν πτώση μεγαλύτερη από 1% (-1,30% για τον FTSE 100 στο Λονδίνο, -1,22% ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη και -1,68% ο CAC 40 στο Παρίσι). 

Ο δείκτης των πετρελαικών εταιρειών και των εταιρειών φυσικού αερίου μειώθηκε 1,8%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των 19 κλαδικών διεκτών, καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε νέο χαμηλό 5ετίας. 

Ο Stoxx 600 είχε απώλειες 1,8% τον Δεκέμβριο, ενώ τα κέρδη του για το 2014 μειώθηκαν στο 3,9%. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας υποχώρησε 15% τον Δεκέμβριο, λόγω της ανησυχίας για τις συνέπειες των πρόωρων εκλογών. Η βουτιά της ελληνικής αγοράς επηρεάζει και τις άλλες αγορές της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Ο πορτογαλικός δείκτης PSI 20 υποχώρησε 1,7% σήμερα και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κατά 1%. 

“Δεν ήταν μία φανταστική χρονιά για τις μετοχές και τώρα, όσοι μπορούν, αποκομίζουν τα κέρδη τους. Οι ανησυχίες για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη, την τιμή του πετρελαίου και την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed δεν είναι καθοριστικής σημασίας, αλλά είναι παράγοντες που λειτουργούν προσθετικά. Υπάρχει αυτή η εντύπωση ότι τα καλά χρόνια της ανοδικής αγοράς είναι πίσω μας. Το επόμενο έτος θα είναι πιο δύσκολο”, δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής σταρτηγικής της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Pictet Asset Management. 

 

Πηγή: Bloomberg

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.