Quantcast
Πτωτικά κινούνται οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - enikonomia.gr
share

Πτωτικά κινούνται οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

δημοσιεύτηκε:

Απώλειες κατέγραφαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους γερμανικούς τίτλους να παρασύρουν τις αγορές πτωτικά ύστερα από την ανακοίνωση της απρόσμενης μείωσης των βιομηχανικών παραγγελιών στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, με τις εταιρίες εξαγωγών, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, να δέχονται πιέσεις.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν τον Φεβρουάριο, προκαλώντας έκπληξη στους οικονομολόγους, λόγω της χαμηλότερης ζήτησης από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από τις χώρες της ευρωζώνης. Ενώ η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε, οι ξένες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 2,7%, υποδηλώνοντας ότι η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία αφήνει το αποτύπωμά της.

Ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραφε νωρίτερα απώλειες κατά 2,3%, με τον FTSEurofirst 300 να υποχωρεί κατά 1,5% στις 1.292,48 μονάδες.Πιέσεις δέχονταν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιριών και άλλων εταιριών με διεθνή προσανατολισμό, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να υποχωρούν κατά 3,1% και τις μεταλλευτικές κατά 3,8%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραφε η μετοχή της Peugeot, υποχωρώντας νωρίτερα έως και 6%. Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για σταθερή αύξηση των πωλήσεων της. Σύμφωνα με χρηματιστές, ενώ το σχέδιο θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί, ίσως αποτελέσει ευκαιρία για την ανάκαμψη της εταιρίας. Η μετοχή της Renault και της Volkswagen κατέγραφαν νωρίτερα απώλειες 3,3% και 3% αντίστοιχα.

Πτωτικά κινούνταν οι εταιρίες εμπορευμάτων, με τον κλάδο πετρελαίου και αερίου να σημειώνει νωρίτερα απώλειες κατά 2,5%. Οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν σήμερα να υποχωρούν, λόγω της αδύναμης ζήτησης για βενζίνη και των αμφιβολιών για το κατά πόσον οι παραγωγοί αργού θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για να αντιμετωπίσουν την υπερβάλλουσα παραγωγή στην παγκόσμια αγορά.

Οι διαβεβαιώσεις αξιωματούχου από το Κουβέιτ ότι η συνάντηση της 17ης Απριλίου μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών αναμένεται να οδηγήσει σε συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής δεν ενίσχυσε την τιμή του πετρελαίου μπρεντ, που συνέχισε να σημειώνει απώλειες 1%.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.