Quantcast
Ράλι 2,56% στη Σαγκάη - enikonomia.gr
share

Ράλι 2,56% στη Σαγκάη

δημοσιεύτηκε:

Η απόφαση-έκπληξη της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα επιτόκια ενισχύει την αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία. Υψηλό τριετίας για τον Shanghai Composite, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013 ο CSI (+2,77%). Κλειστό το Τόκιο.

Σε υψηλό τριών ετών κινούνται οι κινεζικές μετοχές, μετά την απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, την Παρασκευή μετά το κλείσιμο των αγορών. Οι επενδυτές ευελπιστούν πως η μείωση αυτή θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κύκλου επιθετικών πολιτικών για την τόνωση της ανάπτυξης στη χώρα.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους κατά 40 μ.β. στο 5,6% αργά το βράδυ της Παρασκευής, εκπλήσσοντας τους παίκτες της αγοράς οι οποίοι περίμεναν άλλου είδους πολιτικές νομισματικής χαλάρωσης, όπως οι ενέσεις ρευστότητας.

Ο δείκτης CSI καταγράφει κέρδη 2,56% στις  2.649 μονάδες, ενώ νωρίτερα άγγιξε και τις 2.655 μονάδες – το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013- και ο Shanghai Composite 1,89 στις 2.533  μονάδες -υψηλό τριών ετών. Κατά 1,95% ενισχύεται ο δείκτης Hang Seng στις 23.893 μονάδες. Ο κορεατικός Kospi έκλεισε με άνοδο 0,7% στις 1978 μονάδες και κατά ο αυστραλιανός ASX με κέρδη 1,08% στις 5348 μονάδες.

Κλειστή, λόγω αργίας, η αγορά του Τόκιο.

«Η μείωση των επιτοκίων στην Κίνα επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα των αξιωματούχων διεθνώς να αποφύγουν τον πληθωρισμό και να ενισχύσουν την ανάπτυξη» αναφέρει ο Shane Oliver της AMP Capital και συμπληρώνει: «Η ποσοτική χαλάρωση στις ΗΠΑ μπορεί να τελείωσε, αλλά αντικαθίσταται από την ποσοτική χαλάρωση στην Ιαπωνία και την Ευρώπη και τη μείωση επιτοκίων στην Κίνα. Όλα αυτά συνάδουν καλά με τα χρηματιστήρια».

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές, αποκαλύπτει πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων και σε χαλάρωση των κανόνων δανεισμού. «Οι ανώτατοι ηγέτες έχουν αλλάξει άποψη¨δήλωσε ανώτατος οικονομολόγος σε κρατικό think tank που εμπλέκεται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Κίνα και συμπλήρωσε πως η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στρέφει τώρα την προσοχή της σε ευρεία μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ο Μάριο Ντράγκι από την πλευρά του έπραξε και εκείνος σημαντικά για να δώσει ώθηση στις αγορές. Αιφνιδιάζοντας την Παρασκευή, επανέλαβε το γνωστό «whatever it takes» στη μάχη κατά του αποπληθωρισμού, προσθέτοντας και τη φράση «το συντομότερο δυνατόν». Δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναθεωρήσει το μέγεθος, την ποιότητα και το ρυθμό των αγορών τίτλων που πραγματοποιεί δίνοντας ώθηση στα χρηματιστήρια και οδηγώντας το ευρώ ακόμη χαμηλότερα, κάτω από τα 1,24 δολ.

Η τιμή του πετρελαίου ανακάμπτει, ενόψει της συνόδου του ΟΠΕΚ την Πέμπτη. Υπάρχει ωστόσο, μεγάλη αβεβαιότητα εάν τα μέλη του καρτέλ θα συμφωνήσουν σε κάποια ουσιαστική μείωση της παραγωγής που θα μπορούσε να ωθήσει υψηλότερα τις τιμές, δεδομένου ότι έγινε γνωστό, πως οι εισαγωγές πετρελαίου των ΗΠΑ από τον ΟΠΕΚ έχουν υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο 30 ετών.

Πηγή: Euro2day

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.