Quantcast
Reuters: Η ΕΕ σχεδιάζει «ένωση κεφαλαιαγορών» έως το 2019 - enikonomia.gr
share

Reuters: Η ΕΕ σχεδιάζει «ένωση κεφαλαιαγορών» έως το 2019

δημοσιεύτηκε:

H Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσει σε εφαρμογή την «ένωση κεφαλαιαγορών» έως το 2019, ξεκινώντας με γρήγορες νίκες όπως η ενθάρρυνση των άμεσων επενδύσεων σε επιχειρήσεις, αναφέρει έγγραφο της ΕΕ που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Το έγγραφο στην σύνταξη του οποίου έχει συμμετάσχει και ο επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της ΕΕ Jonathan Hill, ορίζει ένα χρονοδιάγραμμα για πρώτη φορά σε ένα βασικό τμήμα της πολιτικής της Κομισιόν για να βοηθήσει την αναβίωση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Η εναρμόνιση των κανόνων για τις κεφαλαιαγορές για την αύξηση των συναλλαγών σε μετοχές, ομόλογα και άλλα χρεόγραφα είναι ένας σημαντικός στόχος για την ΕΕ, αναφέρει το Reuters. Πολλές χώρες στην ήπειρο έχουν βασιστεί ιστορικά περισσότερο σε τραπεζικά δάνεια παρά στις από ότι στη διαπραγμάτευση κινητών αξιών για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών τους, που μπορεί να τις καταστήσει ευάλωτες σε κλυδωνισμούς στον τραπεζικό τομέα. Η Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιήσει στις 18 Φεβρουαρίου τρία έγγραφα για την έναρξη των σχεδίων της.

Οι σκεπτικιστές, αναφέρει το δημοσίευμα, λένε ότι η πλήρως απρόσκοπτη ένωση των κεφαλαιαγορών της ΕΕ είναι αδύνατον να επιτευχθεί. Το να πεισθούν τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ να εναρμονίσουν τους φόρους και τη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας θα ήταν πολιτικά αδύνατο. Η Βρετανία που επιβλέπει την μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά της ΕΕ στο Λονδίνο, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα παραδώσει την πλήρη εποπτεία του κλάδου στις Βρυξέλλες.

Αλλά οι Βρυξέλλες πιστεύουν ότι υπάρχει σειρά σημαντικών βημάτων που μπορεί να κάνει για να τονώσει τις επενδύσεις και να κάνει την ήπειρο λιγότερο ευάλωτη σε κλυδωνισμούς του τραπεζικού κλάδου.

Μία «Πράσινο Βίβλος» θα ορίσει αρκετές βραχυπρόθεσμες πρωτοβουλίες για τους προσεχείς μήνες, όπως το να καταστήσει την πιστωτική πληροφόρηση για μικρότερες επιχειρήσεις πιο εύκολα διαθέσιμη για τους επενδυτές.

Ένα δεύτερο έγγραφο θα παρουσιάσει τις προτάσεις για την ενθάρρυνση της υψηλής ποιότητας τιτλοποίησης χρέους βασισμένη σε ομαδοποιημένα δάνεια, κάνοντας το πιο εύκολο για τις τράπεζες να ελευθερώσουν τους ισολογισμούς τους για περισσότερο δανεισμό, αναφέρει το έγγραφο που έχει στη διάθεσή του το Reuters.

Ένα τρίτο έγγραφο θα εξετάζει το πώς οι κανόνες της ΕΕ για τα ενημερωτικά δελτία που εκδίδουν οι εταιρείες για την άντληση κεφαλαίων θα επανεξεταστούν ώστε να γίνει πιο εύκολο για τις μικρότερες εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές.

Ένα «σχέδιο δράσης» θα δημοσιευθεί το δεύτερο ή το τρίτο τρίμηνο του έτους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Κομισιόν θα «εργαστεί επίσης με τον κλάδο για να αναπτύξει ένα πανευρωπαϊκό καθεστώς τοποθέτησης για να ενθαρρύνει τις άμεσες επενδύσεις σε επιχειρήσεις» αναφέρει το έγγραφο που φέρει και την υπογραφή του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Jyrki Katainen.

Τα μέτρα πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα θα περιλαμβάνουν αλλαγή των κανόνων για τη διαχείριση παγίων ή συνταξιοδοτικών ταμείων και μέτρα για την τόνωση των επενδύσεων των νοικοκυριών στις κεφαλαιαγορές, αναφέρει το έγγραφο που επικαλείται το Reuters.

Τα επίπεδα επενδύσεων στο μπλοκ των 28 χωρών είναι 230 δις. ευρώ έως 370 δις. ευρώ χαμηλότερα από ιστορικό κανονικό και η παρακίνηση μικρών αλλαγών σε μετοχές, ομόλογα και άλλες αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη σε βάθος χρόνου.

Το έγγραφο της ΕΕ αναφέρει ότι υπάρχει ανάγκη να προσδιοριστούν οι προτεραιότητες για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, «έχοντας κατά νου την ανάγκη της εξισορρόπησης των φιλοδοξιών και του πολιτικού ρεαλισμού».

Το έγγραφο δεν κάνει καμία αναφορά σε αλλαγές για το πώς οι αγορές της ΕΕ επιτηρούνται, καθώς η Βρετανία αντιστέκεται σε κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία μίας υπερ-εποπτικής αρχής που θα έχει λόγο στο Λονδίνο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.