Quantcast
Ρευστότητα 7 δις ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες από την αξιολόγηση της Moody's - enikonomia.gr
share

Ρευστότητα 7 δις ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες από την αξιολόγηση της Moody’s

δημοσιεύτηκε:

Ως credit positive θεωρεί η Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες την μείωση των haircut στα collaterals που δέχεται η ΕΚΤ, σε ειδική ανάλυση της 35 σελίδων με τίτλο credit outllok, credit implications of current events με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου του 2014.

Η ΕΚΤ μείωσε τους συντελεστές haircut για τα ελληνικά ομόλογα και τις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών που κατατίθενται για χρηματοδότηση. 

Η απόφαση της ΕΚΤ θα επιτρέψει τις ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν την ρευστότητα τους κατά 7 δισεκ. με βάση τα υπάρχοντα assets χωρίς δηλαδή να αυξήσουν τις εγγυήσεις τα collaterals. 

Η ΕΚΤ θα μειώσει το haircut στα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και στα έντοκα γραμμάτια κατά 50% στις 15 Δεκεμβρίου του 2014.

Στα έντοκα γραμμάτια η μείωση θα είναι σε 6,5% από 15% και στα ομόλογα από 1 έως 3 χρόνια στο 11% από 33%. Στα ομόλογα κάτω από 10 χρόνια στο 40% από 60%. Επίσης η ΕΚΤ μείωσε το κούρεμα στον πυλώνα ΙΙ μειώνοντας αντίστοιχα το haircut στα 10 χρόνια από 23% στο 13,5%.

Το μεγαλύτερο μέρος των εξασφαλίσεων των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ έχει την μορφή εγγυήσεων και ομολόγων του ελληνικού δημοσίου. Ακολουθούν τα ομόλογα του EFSF με βαθμολογία Αa1.

Με βάση την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, εμφανίζουν βαθμολογία η Εθνική τράπεζα (Caa1 stable, E/caa2 stable 2), η Πειραιώς (Caa1 stable, E/caa2 stable), η Eurobank (Caa2 positive, E/caa3 stable) και η Alpha Bank (Caa1 stable, E/caa2 stable)

Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν αποθέματα ρευστότητας και η απόφαση της ΕΚΤ για τις εγγυήσεις προετοιμάζει το ελληνικό banking για τις αλλαγές που έρχονται τον Μάρτιο του 2015, οπότε και όλες οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου με βάση τον Πυλώνα ΙΙ χάνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους ως εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με την Moody’s οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μια μεγάλη πρόκληση καθώς κρατικές εγγυήσεις 21 δισεκ. και βρίσκονται ως ενέχυρο στην ΕΚΤ δεν θα ισχύουν τον Μάρτιο του 2015. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Eurobank που διαθέτει 8,7 δισεκ. εγγυήσεις διαθέτοντας τις περισσότερες από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με την Moody’s οι ελληνικές τράπεζες θα αντικαταστήσουν σε μεγάλο βαθμό αυτές τις εγγυήσεις. Να σημειωθεί ότι το ελληνικό κράτος επεκτείνει τις εγγυήσεις στις ελληνικές τράπεζες βάσει του νόμου 3723/2008. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει προοδευτικά την εξάρτηση τους από την ρευστότητα του ευρωσυστήματος.
Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση του Ευρωσυστήματος μειώθηκε συνολικά σε περίπου 42 δισεκ τον Σεπτέμβριο του 2014 από το υψηλό των 159 δισεκ (μαζί με το ELA) το Φεβρουάριο του 2012 στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης χρέους.

Ωστόσο, η εξάρτηση από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αν και σε μικρότερο βαθμό για την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδα και την Τράπεζα Πειραιώς και αποτελεί βασική πρόκληση για το ελληνικό banking, καθώς ακόμη δεν έχουν επιτύχει τους στόχους τους, που είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου προφίλ ρευστότητας. 

Οι εγυήσεις των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ…. 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.