Quantcast
Σε χαμηλό εξαετίας έναντι του δολαρίου το γουάν - enikonomia.gr
share

Σε χαμηλό εξαετίας έναντι του δολαρίου το γουάν

δημοσιεύτηκε:

Η κεντρική ισοτιμία του γιουάν υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο 6ετίας έναντι του αμερικανικού δολαρίου, αλλά η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του νομίσματος. Η κεντρική ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος υποχώρησε 230 μονάδες βάσης (2,3 ποσοστιαίες μονάδες) στα 6,7008 γιουάν ανά δολάριο, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2010, σύμφωνα με το κινεζικό Σύστημα Διαχείρισης Ξένου Συναλλάγματος (CFETS). Το δολάριο ενισχύθηκε λόγω της μεγάλης υποτίμησης της βρετανικής λίρας και των αυξημένων προσδοκιών για μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Παρά την υποχώρηση έναντι του δολαρίου, το γιουάν ενισχύθηκε έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, σύμφωνα με σχόλιο στην ιστοσελίδα του CFETS, τη διαχείριση του οποίου έχει η κεντρική τράπεζα. «Δεν υπάρχει βάση για υποτίμηση του γιουάν μακροπρόθεσμα», ανέφερε το σχόλιο, επικαλούμενο το μακροχρόνιο πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας, τα μεγάλα συναλλαγματικά διαθέσιμα, τις υγιείς δημοσιονομικές συνθήκες και ένα εύρωστο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει διακύμανση του γιουάν έναντι του δολαρίου και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει. Η πρόσφατη ένταξη του γιουάν στο καλάθι του Ειδικού Τραβηκτικού Δικαιώματος (SDR) του ΔΝΤ θα συμβάλλει, ώστε να παραμένει αυτό κατά βάση σταθερό έναντι άλλων νομισμάτων «σε ένα λογικό και ισορροπημένο επίπεδο», καθώς θα αυξάνεται η διακράτηση του κινεζικού νομίσματος στο εξωτερικό, σύμφωνα με το σχόλιο του CFETS.

Η ένταξη στο SDR αναμένεται να αυξήσει το ποσοστό του γιουάν στο παγκόσμιο εμπόριο ξένου συναλλάγματος περίπου στο 15% έως το 2020 από 5% σήμερα και το αυξανόμενο εμπορικό πλεόνασμα θα συμβάλλει στην αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων και θα διατηρήσει το νόμισμα σε μεγάλο βαθμό σταθερό. Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Κίνας μειώθηκαν στα 3,17 τρισεκ. δολάρια στο τέλος Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας τον τρίτο συνεχόμενο πτωτικό μήνα. Αναλυτής της China Construction Bank απέδωσε την πτώση σε βραχυπρόθεσμους παράγοντες και σημείωσε ότι η Κίνα πιθανόν να πούλησε μέρος των διαθεσίμων της για να σταθεροποιήσει την ισοτιμία του γιουάν εν όψει της ένταξής του στο SDR. Οι αγορές συναλλάγματος από Κινέζους πολίτες εν όψει της εθνικής εορτής, που διήρκεσε μία εβδομάδα έως τις 7 Οκτωβρίου, αποτελεί έναν άλλο λόγο για τη μείωση των διαθεσίμων, σύμφωνα με τον αναλυτή.

Τον Σεπτέμβριο, το γιουάν ήταν σχετικά σταθερό έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Ο σύνθετος δείκτης της ισοτιμίας του γιουάν, που μετρά την ισχύ του έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων – στα οποία περιλαμβάνεται το δολάριο, το ευρώ και το ιαπωνικό γεν – υποχώρησε 0,28% σε σχέση με τον Αύγουστο στις 94,07 μονάδες, σύμφωνα με στοιχεία του CFETS. Στην τρέχουσα αγορά συναλλάγματος της Κίνας, το γιουάν επιτρέπεται να ανατιμάται ή να υποτιμάται έως 2% από την κεντρική ισοτιμία του κάθε ημέρα διαπραγμάτευσης. Η κεντρική ισοτιμία βασίζεται σε έναν σταθμισμένο μέσο όρο τιμών που προσφέρουν διαπραγματευτές της αγοράς πριν από το άνοιγμα της διατραπεζικής αγοράς κάθε εργάσιμη ημέρα.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.