Quantcast
Σε ρυθμούς ... Νότιας Αφρικής οι ευρωπαϊκές αγορές - enikonomia.gr
share

Σε ρυθμούς … Νότιας Αφρικής οι ευρωπαϊκές αγορές

δημοσιεύτηκε:

Μικρή πτώση κατέγραψαν νωρίτερα οι ευρωπαϊκές μετοχές λόγω των απωλειών των μεταλλευτικών εταιριών και της βουτιάς της ασφαλιστικής Old Mutual και άλλων μετοχών με έκθεση στη Νότια Αφρική, αλλά αναμένεται να κλείσουν το τρίμηνο με κέρδη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 0,3% και αναμένεται να ολοκληρώσει το πρώτο τρίμηνο του έτους με άνοδο σχεδόν 5%, καταγράφοντας το τρίτο κατά σειρά τρίμηνο ανόδου. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,5%, ο γερμανικός DAX ηταν αμετάβλητος και ο γαλλικός CAC υποχώρησε κατά 0,3%.

Η μετοχή της ασφαλιστικής Old Mutual, που έχει σημαντική έκθεση στη Νότια Αφρική, υποχώρησε νωρίτερα κατά 7,4% αφού ο πρόεδρος της χώρας Τζέικομπ Ζούμα απέπεμψε τον υπουργό Οικονομικών Πραβίν Γκόρνταν στο χθεσινοβραδινό ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, οδηγώντας πτωτικά το ράντ και τα κρατικά ομόλογα.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνταν και άλλες μετοχές με έκθεση στη νοτιοαφρικανική αγορά, όπως η εταιρία χάρτου Mondi και η εταιρία παροχής υπηρεσιών υγείας Mediclinic, ενώ πτώση 8,5% κατέγραψε η εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Investec.

«Έχουν όλες έκθεση στο ραντ Νότιας Αφρικής, άρα όποτε υπάρχει εκεί αναταραχή, όπως η αποπομπή του υπουργού Οικονομικών από τον Ζούμα, το ραντ…εξασθενεί», σχολίασε ο Μάικ βαν Ντούλκεν, επικεφαλής ανάλυσης στην Accendo Markets.

Πτωτικά κινούνταν οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης, με την Anglo American, την BHP Billiton και την Antofagasta να καταγράφουν πτώση μεταξύ 2,5%και 3,4%, ύστερα από την υποχώρηση των τιμών των μετάλλων.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.