Quantcast
Σε υψηλό έξι εβδομάδων κινούνται οι μετοχές και οι αποδόσεις των ομολόγων - enikonomia.gr
share

Σε υψηλό έξι εβδομάδων κινούνται οι μετοχές και οι αποδόσεις των ομολόγων

δημοσιεύτηκε:

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 εβδομάδων κινήθηκαν σήμερα οι μετοχές και οι αποδόσεις των ομολόγων , καθώς οι αγορές αντέδρασαν θετικά στις ενδείξεις για πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας και το ισχυρό πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι μετοχές στην Ευρώπη κατέγραψαν κέρδη για τέταρτη συνεχή ημέρα, με το ευρώ να κινείται σε υψηλό 17 ημερών έναντι του δολαρίου. Οι μετοχές στην Ασία ολοκλήρωσαν την εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, με τον ιαπωνικό Nikkei να σημειώνει ακόμα καλύτερες επιδόσεις καθώς ανήλθε σε υψηλό 4 μηνών.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη ανήλθαν σε υψηλό έξι εβδομάδων σήμερα καθώς στην αγορά δημιουργήθηκαν ανησυχίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φθάνει στα όρια αυτού που μπορεί να πετύχει η πολιτική της.

Οι επενδυτές αρχικά αντέδρασαν θετικά στην ανακοίνωση μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων, ενός νέου προγράμματος αγορών ομολόγων που θα διατηρηθεί για όσο καιρό κριθεί αναγκαίο και των βημάτων για να προστατευτούν οι τράπεζες από τις παρενέργειες των αρνητικών επιτοκίων. Ωστόσο, άρχισε να δημιουργείται ανησυχία για την έμφαση που έδωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στην ανάγκη τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης να γίνουν βασικό εργαλείο για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν σήμερα αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας Κλάας Κνοτ δήλωσε ότι το πακέτο μέτρων είναι δυσανάλογο προς τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες και ίσως αποδειχθεί αναποτελεσματικό, ενώ ο Σλοβένος ομόλογός του Μπόστιαν Βάσλε είπε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αυξήσει το ύψος των αγορών και να αλλάξει τις σχετικές προϋποθέσεις για τις αγορές αυτές, εάν κριθεί απαραίτητο.

Οι αποδόσεις των γερμανικών, γαλλικών και ολλανδικών 10ετών ομολόγων ανήλθαν σε υψηλό έξι εβδομάδων. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανήλθε έως το -0,48% και οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τις αρχές του 2018. Οι αποδόσεις των 30ετών γερμανικών ομολόγων επέστρεψαν σε θετικό έδαφος και σημείωναν άνοδο 7 μονάδων βάσης στο 0,06%.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.