share

Silicon Valley Bank: Πώς επηρέασε η πτώχευσή της τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το ΧΑ

δημοσιεύτηκε:

Τη μεγαλύτερη διήμερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2022 που εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία κατέγραψε σήμερα ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης στα χρηματιστήρια  μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank.

Συγκεκριμένα ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης σημείωσε νωρίτερα βουτιά 4,3%, έχοντας υποχωρήσει την Παρασκευή κατά 3,78% . Η μετοχή της γερμανικής Commerzbank σημείωσε πτώση 7,5% ενώ της Credit Suisse κατά 7,8%.

Στις 11:40 ώρα Ελλάδας, το Παρίσι κατέγραψε πτώση 2,95%, η Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 3,12%, το Λονδίνο 2,43% και το Μιλάνο 4,60%.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης Μπάιντεν αποτυπώνει το πώς η αδιάκοπη εκστρατεία της Fed και άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ασκεί πιέσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις διεθνείς αγορές. Η Silicon Valley Bank (SVB), στήριγμα της οικονομίας των νεοφυών επιχειρήσεων, ήταν προϊόν των 10 ετιών φθηνού χρήματος, με συγκεκριμένους κινδύνους που την κατέστησαν ιδιαιτέρως ευάλωτη.

Η κατάρρευση της SVB προκάλεσε ανησυχίες για το εάν οι πελάτες από μικρές επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να πληρώσουν το προσωπικό τους, με την FDIC να προστατεύει καταθέσεις μόνο έως 250.000 δολάρια.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη  τραπεζική κατάρρευση που έχει να γίνει από το 2008. Περίπου το 89% των 175 δισ. δολαρίων που έχει ως καταθέσεις η SVB ήταν ανασφάλιστο στα τέλη του 2022, σύμφωνα με τη FDIC.

Όλοι οι καταθέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα κεφάλαια υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ασφάλισης από το κράτος θα καλυφθού  σύμφωνα με ανακοίνωση  που εξέδωσαν χθες  από κοινού η  υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ και ο πρόεδρος  της FDIC Μάρτιν Γκρούενμπεργκ.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος  είπε πως τα μέτρα που ελήφθησαν θα προστατεύσουν τους  καταθέτες προσφέροντας επιπλέον στήριξη στο ευρύτερο τραπεζικό σύστημα, αλλά και  αξιωματούχοι και ρυθμιστικές αρχές  εξακολουθούν να παρακολουθούν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Δεν διασώζονται οι επιχειρήσεις. Προστατεύονται  όμως οι καταθέτες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις των αμερικανικών αρχών

Υπενθυμίζεται πως οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν χθες, Κυριακή, σε έκτακτα μέτρα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank που απείλησε  ότι θα πυροδοτήσει μια ευρύτερη χρηματοπιστωτική κρίση.

Ύστερα από ένα δραματικό Σαββατοκύριακο, οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι πελάτες της τράπεζας που κατέρρευσε θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους από σήμερα και σύστησαν ένα νέο μηχανισμό διευκόλυνσης προκειμένου να δοθεί στις τράπεζες πρόσβαση σε κεφάλαια έκτακτης ανάγκης. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) κατέστησε επίσης ευκολότερο το να δανειστούν οι τράπεζες από αυτή σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Ενώ τα μέτρα προσέφεραν σήμερα κάποια ανακούφιση για τις εταιρίες της Silicon Valley και τις διεθνείς αγορές. Ενώ  οι ανησυχίες για τους ευρύτερους τραπεζικούς κινδύνους παραμένουν και έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το εάν η Fed θα εμείνει στο σχέδιό της για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Οι ρυθμιστικές αρχές κινήθηκαν επίσης άμεσα για να κλείσουν τη Signature Bank της Νέας Υόρκης που έχει υποστεί πιέσεις τις τελευταίες ημέρες.

Οι ανησυχίες για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο βάρυναν σήμερα τις τραπεζικές μετοχές στην Ασία, με την ιαπωνική Mitsubishi UFJ να υποχωρεί σε χαμηλό 2 μηνών και την DBS στη Σιγκαπούρη σε χαμηλό τεσσάρων μηνών.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις 1.044,21 μονάδες ο Γενικός Δείκτης Τιμών, με πτώση πτώση 1,14%

Πτώση τάξεως του  1,14% σημείωσε στις 11 π.μ ο  Γενικός Δείκτης Τιμών κατά το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών  καθώς ανήλθε  στις 1.044,21 μονάδες .

Η αξία των συναλλαγών  ανήλθε στα 13,49 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,21%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώργησε σε ποσοστό 1,39%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (+2,43%), της Jumbo (+1,33%) και της Lamda Development (+0,42%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-2,85%), της Alpha Bank (-2,58%), της Μυτιληναίος (-2,07%) και της Πειραιώς (-1,71%).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψε μόνο ο δείκτης της Ακίνητης Περιουσίας (+0,36%).

Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (-2,06%) και των Τραπεζών(-1,98%).

Ανοδικά κινούνται 12 μετοχές, 57 πτωτικά και 15 παρέμειναν  σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές:Centic Συμμετοχών +3,20% και CPI +2,78%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές: Attica bank -9,99% και Βιοκαρπέτ -5,68%.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.